De Volkskrant, 17-11-2014, rubriek Stekel, door Rob Vreeken .2009

De dagen van Zwarte Piet zijn geteld

De anti-zwartepietbeweging heeft dit weekeinde een gouden kans gemist. In plaats van protest, had ze kunnen actievoeren vanuit de idee: if you can't beat them, join them. Honderden activisten hadden zich als piet moeten verkleden, de gezichten in alle kleuren behalve zwart geschminkt, om zich met hun strooigoed geruisloos te mengen in de massa's die in tal van steden de Sint verwelkomden. Zo zou hun eis - een veelkleurig feest - meteen al realiteit zijn geworden.
    Maar het is niet te laat. Nog 2,5 week te gaan tot 5 december. Groepjes kleurenpieten kunnen overal in het land opduiken in winkelcentra, om de jeugd te laten wennen aan het veranderde uiterlijk. Een vijfde colonne zal het zijn, een ware stadsguerrilla. Het is zaak dat de kleurenpieten extra aardig zijn en méér pepernoten uitdelen dan de kinderen gewend zijn. Dat zal hun populariteit vergroten. De dagen van Zwarte Piet zijn geteld.
Naar Cultuur, integratie, toekomst, tegen niets-doen , Cultuur, integratie, toekomst , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 
[an error occurred while processing this directive]