De Volkskrant, 06-09-2010, van correspondent Merlijn Schoonenboom .2010

18 procent van Duitsers zou een 'Sarrazin-partij' wel zien zitten

Je kon erop wachten, en nu is hij ook gesteld, de logische vervolgvraag in het felle Sarrazin-debat in Duitsland. Is het land toe aan een nieuwe volkspartij – een ‘protestpartij’ met harde standpunten over integratie, bijvoorbeeld met de omstreden Thilo Sarrazin zelf aan het hoofd?

Een peiling van het bureau Emnid in opdracht van de krant Bild am Sonntag kwam dit weekeinde tot de conclusie dat 18 procent van de Duitsers zo’n Sarrazin-partij wel ziet zitten; volgens Emnid-directeur Klaus-Peter Schöppner is Sarrazin voor hen iemand ‘die eindelijk zegt wat velen denken’.

De discussie over een democratische partij van rechts-conservatieve snit ligt gevoelig in Duitsland. Links van de SPD is er nog Die Linke. Rechts kent na de CDU en de FDP alleen radicale groeperingen buiten de bondspolitiek. Veel andere Europese landen kennen dergelijke partijen wel.

De SPD’er en bestuurslid van de Bundesbank Sarrazin stelt in zijn boek Duitsland schaft zich af dat moslims te weinig willen integreren, en meer kosten dan opleveren. Na zijn uitlatingen is zijn ontslag aangevraagd uit het Bundesbank-bestuur. De SPD wil hem uit de partij zetten.

Ondanks die maatregelen blijkt de bankier en oud-wethouder van Financiën echter een groot probleem te worden voor de twee grote volkspartijen, CDU en SPD. In die partijen bestaat namelijk onverwacht veel aanhang voor Sarrazin, zoals de meeste Duitse media constateren.

Veel commentatoren menen dat dit een ‘kloof tussen politiek en burger’ laat zien. ‘Volksheld Sarrazin’, zo luidt het omslagverhaal van Der Spiegel deze week. Volgens een peiling van onderzoeksbureau Forsa ziet 46 procent van de Duitsers wel iets in Sarrazins stellingen.

In de Frankfurter Allgemeine Zeitung spreekt Forsa-directeur Manfred Güllner van een ‘vertrouwensvacuüm tegenover de grote partijen’. Hij waarschuwt voor ‘een Duitse Haider’ die dit vacuüm zou kunnen benutten. Güllner denkt daarbij niet dat Sarrazin ‘Haider-potentie’ bezit. Sarrazin zelf wil overigens geen partij oprichten, zegt hij tegen het weekblad Focus. Kanselier Merkel (CDU) heeft ondertussen opgeroepen tot een debat over integratie ‘zonder taboes’.

Uit de Emnid-peiling blijkt dat de groeiende groep ‘ontevredenen’ zich breder uitstrekt dan alleen rechts van de CDU. De meeste steun zou een ‘protestpartij’ krijgen die wordt aangevoerd door Joachim Gauck, voormalig presidentskandidaat van Groenen en SPD; een man van onverdacht blazoen, met conservatieve voorkeuren.


Naar Multiculturalisme, cultuurverraad , Multiculturalisme , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]