De Volkskrant, 13-01-2011, van correspondent Merlijn Schoonenboom .2010

Duitse broeders van PVV missen Geert

Toen inspirator Geert Wilders in oktober zelf in Berlijn was, was de stemming bij zijn Duitse sympathisanten nog vol bravoure. Maar sindsdien loopt de geplande mars voorwaarts van Die Freitheit, die zich als een Duitse tak van de PVV ziet, niet bepaald soepel.

Dinsdagavond had het eerste officiŽle partijcongres van de nieuwe 'islamkritische partij' plaats moeten vinden, maar hij moest op het laatste moment worden afgezegd. De reden: de taalschool in Berlijn waar Die Freiheit een zaaltje had gehuurd, trok haar toezegging terug.

De directrice van de taalschool zegt niet te hebben geweten wat voor organisatie haar ruimte had geboekt. Ze zei af, omdat ze niet wil dat haar 'internationale en open' school wordt geassocieerd met de ideeŽn van Die Freiheit.

De trendy Kastanienallee, waar de taalschool ligt, werd dinsdagavond daardoor kort het decor van een bescheiden politieke schermutseling. Partijleider Renť Stadtkewitz, een man die volgens een plaatselijk blad de 'uitstraling van een kassier van de kegelvereniging' heeft, verscheen toch bij de school, om voor de aanwezige pers een verklaring te geven. Volgens hem is de 'druk van linkerzijde' in de hoofdstad te groot geweest.

Hij had ongeveer dertig sympathisanten meegebracht. Ongeveer evenveel tegendemonstranten van linkse groeperingen hadden zich er ook verzameld. Ze riepen leuzen ('Nazi's raus') en trommelden. Een flinke politiemacht stond paraat om de twee groepen uit elkaar te houden.

Stadtkewitz kreeg er uiteindelijk meer media-aandacht mee dan hij had kunnen hopen. Want hoewel de aandacht voor Wilders Duitse compagnon al wat is toegenomen, is Stadtkewitz in Duitsland een volslagen marginale figuur. Hij is vorig jaar uit de CDU in Berlijn gezet, onder andere omdat hij Wilders had uitgenodigd om te spreken. Eerder deze maand is al het huurcontract tussen een Berlijns hotel en Die Freiheit beŽindigd, zodat de partij nu geen eigen ruimte meer heeft. Die Freiheit wil in september meedoen met de lokale verkiezingen in Berlijn.


Naar Multiculturalisme, cultuurverraad , Multiculturalisme , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]