De Volkskrant, 24-08-2012, van correspondent Merlijn Schoonenboom .2010

Invallen in tientallen verenigingsgebouwen, cafés, woningen en gevangeniscellen

Duitse politie pakt neonazi's aan


De politie in Noordrijn-Westfalen is donderdag 'de grootste actie tot nu toe' tegen neonazistische verenigingen in de deelstaat begonnen. De overheid denkt bewijzen te kunnen verzamelen over banden tussen de extreemrechtse politieke partij NPD en deze radicale groeperingen, die steeds gewelddadiger lijken te worden. .

Met 900 agenten doorzocht de politie 146 verenigingsgebouwen, cafés, woningen en gevangeniscellen. Tegen ongeveer 133 personen in onder andere Dortmund, Aken, Keulen en Münster wordt onderzoek gedaan. Drie verenigingen in Dortmund, Hamm en Aken zijn verboden.

De leden ervan hebben 'een reeks laffe brutale overvallen op andersdenkenden gepleegd, ze hebben migranten bedreigd en vervolgd', zegt Ralf Jäger, deelstaatminister van Binnenlandse Zaken (SPD). Diverse wapens, zoals messen en ijzeren staven, zijn in beslag genomen, maar ook computers en geld.

Ook zijn bij de verboden vereniging 'Nationaal Verzet' uit Dortmund duizend posters gevonden van de politieke partij NPD. Deze partij heeft zetels in een aantal deelstaatparlementen, en ontkent steeds iedere verbinding met gewelddadige groeperingen.

De invallen zijn daarmee ook politiek beladen. De deelstaten overleggen al maanden over een verbod van de NPD. Het debat begon eind vorig jaar, toen werd ontdekt dat de neonazistische groepering NSU in tien jaar tijd tien moorden had gepleegd. Sindsdien is er grote kritiek losgekomen op de aanpak van extreemrechts. De mogelijke banden van neonazi's met de NPD wordt daarbij steeds als voorbeeld genoemd.

De invallen maken ook duidelijk dat de neonazi-scene een grotere aanhang in het westen van het land heeft dan vaak wordt aangenomen. Door de ontdekking van de NSU werd de aandacht eerst vooral gericht op extreemrechts in de voormalige DDR. Meerdere politie-invallen van de afgelopen maanden hebben echter laten zien dat juist neonazistische verengingen in het westen van Duitsland agressiever worden.

In de deelstaat Noordrijn-Westfalen is het aantal rechts-radicale misdrijven het laatste jaar gestegen. In 2011 werden ongeveer drieduizend misdaden gepleegd waarbij een extreemrechts motief een rol speelde. Die daden variëren van het bekladden van muren met hakenkruizen tot ernstige gewelddaden.

Vooral in steden in het Ruhrgebied, waar de werkloosheid groot is, zou de aanhang voor groeperingen als de 'autonome nationalisten' stijgen. Deze groepen zijn niet direct politiek gebonden en hebben een toenemende bereidheid om geweld te gebruiken, zegt de politie.

De verboden verenigingen in Dortmund en Hamm zouden tot deze autonome nationalisten behoren. Van de groepering uit Aken zijn in 2010 twee leden gearresteerd, omdat ze bij de 1 mei-demonstratie in Berlijn zelf gebouwde bommen hadden willen laten exploderen. De directeur van de inlichtingendienst in Noordrijn-Westfalen, Burkhard Freier, noemde de drie verboden groeperingen 'gevaarlijk'. Het lukt hen steeds opnieuw om jongeren in hun val te doen lopen, zegt hij.

Naar Multiculturalisme, cultuurverraad , Multiculturalisme , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 
[an error occurred while processing this directive]