De Volkskrant, 04-09-2010, door Rob Vreeken .2010

Q & A

De strategie is een groot succes geworden

Waarom die ophef in Duitsland over bankier/auteur Thilo Sarrazin?
Omdat hij de kwalijke aspecten van de multiculturele samenleving aan de orde stelt.

Is hij de eerste in Duitsland die dat doet dan?
Nee, maar zulke geluiden worden in Duitsland, anders dan bij ons, genegeerd door de pers en de gevestigde politiek.

Genegeerd? De media en de politici in Duitsland hadden het de hele week over niets anders. De golf van publiciteit kolkte zelfs de grens over; de Volkskrant besteedde twee dagen achtereen een pagina aan de engerd.
Engerd?

Een Duitser met een snorretje die het heeft over het Joden-gen, die beweert dat een bepaalde bevolkingsgroep erfelijk dommer is en die zegt dat een volksvreemde religieuze minderheid het land dreigt over te nemen: daar hebben we slechte ervaringen mee.
Je demoniseert!

Sorry. Wat moet dan onze houding zijn tegenover dit soort uitingen?
In Nederland heeft zich een nieuw chauvinisme ontwikkeld. Aanvankelijk geneerden we ons voor de opkomst van het rechts populisme, nu vinden we dat de buurlanden een voorbeeld aan ons kunnen nemen, omdat we de kwestie ‘bespreekbaar’ hebben gemaakt.

Zoals België, waar een cordon sanitair om het Vlaams Belang is gelegd.
Cordon sanitaire.

Dat zeg ik.
Nee, het is sanitaire, met een ‘e’ aan het eind. Een cordon sanitair is een rij toilethokjes, zoals je op popfestivals ziet.

De strategie is in België mislukt?
Nee, het cordon is een groot succes geworden. Bij de verkiezingen in juni in Vlaanderen zakte het Vlaams Belang van 19 naar 12 procent. Ook bij eerdere verkiezingen was er verlies. Intern is er een hoop gedonder. ‘Het moddergooien in de partij duurt voort’, schreef weekblad Knack. Het Vlaams Belang speelt in de Belgische kabinetsformatie geen enkele rol. Goddank, want met Dewinter erbij zou het helemáál een puinhoop worden. Zie maar wat er in Nederland gebeurt doordat het CDA met de PVV onderhandelt.

Dus een cordon sanitaire werkt?
Dat ligt eraan. Juist in Duitsland heeft het inkapselen van extreem-rechts succes gehad. In 1933 werd er géén cordon sanitaire gelegd rond de NSDAP, en zie: een paar jaar later verloor Duitsland de oorlog!


Naar Multiculturalisme, cultuurverraad , Multiculturalisme , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]