Telegraaf.nl, 27-11-2014, .2009

'Integratie blijft verontrustend achter'

De integratie in de Nederlandse samenleving blijft ,,verontrustend achter''. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken zei dat donderdag in de Tweede Kamer bij de behandeling van zijn begroting. Hij wees op ,,smeulende spanningen'' tussen bevolkingsgroepen die soms tot ontvlamming komen.


Woensdag nam de PvdA-vicepremier al afstand van een verklaring waarin de Turkse overheid Nederland ervan beschuldigt de Turkse gemeenschap in ons land op een agressieve en racistische wijze te behandelen.

Die verklaring was een reactie op het beleid van Asscher om conservatief-religieuze Turkse organisaties in Nederland kritisch te volgen. En conflict hierover leidde er onlangs toe dat twee Kamerleden van Turkse komaf de PvdA-fractie verlieten.

Ook de stevige reactie van Asscher op een onderzoek over de opstelling van Turkse jongeren in Nederland roept wrevel op in Turkije. Volgens dat onderzoek zou de meerderheid van Turkse jongeren sympathie koesteren voor terreurbewegingen als IS. Asscher noemde die uitkomst ,,verontrustend''. Hij laat vervolgonderzoek doen.

Woensdagavond nam de Turkse minister Mevlüt Çavuşoğlu wat gas terug in een telefoongesprek met zijn Nederlandse collega Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. Turkije heeft geen kritiek op de Nederlandse politiek, al is er wel zorg over een aantal uitingen in de Nederlandse samenleving.

Asscher kondigde donderdag aan dat hij in gesprek gaat met de Turkse ambassadeur in Nederland over ongewenste beïnvloeding van de Turkse regering hier. SP-Kamerlid Sadet Karabulut had eerder gewaarschuwd voor ,,de lange arm'' van de Turkse regering, die voortdurend probeert greep te houden op Turken die in ons land wonen. Asscher zei samen op te trekken met zijn collega Koenders. Hij onderstreepte dat in Nederland vrijheid en respect voor elkaars opvattingen voorop moeten staan.
Naar Cultuur, integratie, toekomst, tegen niets-doen , Cultuur, integratie, toekomst , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 
[an error occurred while processing this directive]