De Volkskrant, 14-10-2016, ingezonden brief van Edien Bartels, antropologe, Vrije Universiteit .2009

Meisjesbesnijdenis

Jolande Withuis zegt in haar speech (O&D, 10 oktober) dat er in de jaren tachtig een feministisch antropologe aan de VU was die een 'klein sneetje' propageerde. Ze schrijft letterlijk dat gezegd was: 'Als we niet een tikje clitoridectomie toestonden, raakten 'die' vrouwen hun positie op de huwelijksmarkt kwijt, luidde haar arrogante argument.'

Op de eerste plaats is meisjesbesnijdenis geen specifiek islamitisch gebruik. Er zijn giga veel christenvrouwen besneden en er zijn islamitische landen waar meisjes niet besneden worden. Op de tweede plaats: wie bedoelt ze met een feministisch antropologe aan de VU in de jaren tachtig? Het voorstel een 'klein sneetje' toe te staan is gedaan door een naamgenoot van mij, geen feministisch antropologe maar arts, die nooit aan de VU werkte.

In haar rapport 's Lands wijs, 's lands eer, werd dit voorstel gedaan om ergere vormen van meisjesbesnijdenis te voorkomen. Je kan het hiermee niet eens zijn maar de intentie was niet arrogant en niet bedoeld om de positie op de huwelijksmarkt te behouden.

Zelf heb ik verschillende onderzoeken verricht en mij altijd tegen meisjesbesnijdenis gekeerd, wel gericht op het begrijpen, juist om het tegen te gaan.

Overigens schreef ik ook tegen jongensbesnijdenis, tegen schaamlipcorrecties en borstvergrotingen.

Web:
Wat onderscheidt een jihadist?
TT:
Aan de sluipende islamisering van onze samenleving maken feministen zich eveneens medeplichtig
Met Machteld Zee lijkt een nieuwe generatie feministen op te staan
Red.:Naar Cultuur, integratie, toekomst, tegen niets-doen , Cultuur, integratie, toekomst , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]