De Volkskrant, 03-11-2009, hoofdredactioneel commentaar  .2009

Rechts en extreem

Geert Wilders is rechts, hij zal zelf de eerste zijn om dat te bevestigen. Hij is ook extreem, getuige zijn verwerping van de islam als een ‘fascistische ideologie’. Maar is hij ook extreem-rechts? Ja, zeggen drie wetenschappers die onderzoek deden in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Wilders zelf reageerde als door een adder werd gebeten en sprak van ‘baggeronderzoek door de linkse onderzoeksmaffia’. Onbedoeld werden zo de woorden onderstreept die premier Balkenende op het CDA-congres sprak over het steeds ‘grimmiger, verbetener en gepolariseerder’ wordende politieke klimaat.
    Het probleem met het predikaat ‘extreem-rechts’ is dat het meteen associaties wekt met fascisme en Auschwitz. Extreem-rechts is een kwalificatie die gemakkelijk kan worden misbruikt om tegenstanders monddood te maken. De PVV van Geert Wilders is zeker geen fascistische partij zoals de NSB, die de democratie wilde afschaffen.
    De PVV-leider verliest zich wel in toenemende mate in hysterisch taalgebruik. Daarin schuilt ongetwijfeld gevaar. Wilders gaat verder dan het benoemen van problemen. Hij zaait angst en maakt systematisch stemming tegen moslims, maar ook tegen partijen en politici die hem om die reden bekritiseren. Gisteren, de dag dat werd herdacht Theo van Gogh vijf jaar geleden werd vermoord, werd een nieuw dieptepunt bereikt toen Wilders minister Van der Laan en D66-leider Pechtold verweet zich te gedragen als ‘politieke handlangers van Mohammed B’.
    Toch is het beter, als het over de PVV gaat, terughoudend te zijn met kwalificaties als extreem-rechts. De populariteit van Wilders komt nu eenmaal voort uit grote onvrede over immigratie en integratie. Die onvrede laat zich niet wegnemen door ‘wetenschappelijk’ te bewijzen dat Wilders’ ideeën verwerpelijk zijn, zoals D66-leider Pechtold opmerkte. De PVV moet worden bestreden met zakelijke argumenten, niet door haar buiten de orde te verklaren.
 


Naar Multiculturalisme, pro-allochtoon, juristen , Multiculturalisme , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]