De Volkskrant, 04-11-2009, column door Bert Wagendorp  .2009

Extreem-rechts

In december 2008 concludeerde de 8e Monitor Racisme & Extremisme van de Universiteit Leiden en de Anne Frank Stichting, dat de PVV van Geert Wilders ‘als extreem-rechts kan worden beschouwd’. Een van de redacteuren van de Monitor heet Jaap van Donselaar.
    Wilders reageerde hierop als volgt: ‘Ze zijn helemaal van de pot gerukt.’Daar keek niemand van op. Voor Geerts doen was het een gematigde reactie.
    Dit was een paar maanden vóór Wilders op de Deense tv het voorstel lanceerde ‘tientallen miljoenen’ criminele moslims Europa uit te trappen, met de ‘kopvoddentaks’ op de proppen kwam en andere lumineuze ideeën lanceerde die zich moeilijk anders lieten interpreteren dan als de invallen van een islamofoob met koorts.
    Dus zo raar is het nu ook weer niet dat in een rapport van drie onderzoekers, onder wie Jaap van Donselaar, een jaar na de 8e Monitor, staat dat de PVV en Wilders nog altijd extreem-rechts zijn.
    Nu waren de rapen wel gaar, vooral omdat het onderzoek werd verricht in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Wilders’ reactie was conform de verwachtingen, hij stelt zijn publiek nooit teleur. Opmerkelijk is de glorieuze terugkeer van ‘demoniseren’, bekend uit de Fortuynperiode.
    De kern van Geerts politieke boodschap is de demonisering van een hele bevolkingsgroep. Dat is een keuze. Maar bij tegengas onmiddellijk te gillen dat je wordt gedemoniseerd, is dan wel een beetje kinderachtig.
    Geert is het geniepige schoppertje dat bij elk tikkie terug naar de scheids loopt en om een gele kaart bedelt.
    De resultaten van het onderzoek in kwestie zijn overigens nog niet vrijgegeven. Zo is het nog onduidelijk of er inderdaad staat dat Geert en zijn PVV als een gevaar voor de staatsveiligheid moeten worden gezien.
    Op de opiniepagina van de Volkskrant formuleerde een zekere Carel Brendel het gisteren niettemin als volgt: ‘Ze bombarderen een democratische oppositiepartij tot een gevaar voor de staatsveiligheid. Ze doen dit op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken.’ Of de eerste constatering juist is, moeten we dus nog even afwachten. De tweede is een leugen om stemming te maken, het soort waarin de Brendels van deze wereld zijn gespecialiseerd.
    Maar één ding staat zeker wél in het onderzoek: Geert Wilders is extreem-rechts. Althans, volgens de definitie van Jaap van Donselaar. Iedereen mag daar tegenover zetten dat Geert Wilders volgens zíjn definities níet extreem-rechts is. Dat het extreem-rechtse karakter van de PVV nu eindelijk ‘wetenschappelijk is onderbouwd’, zoals Alexander Pechtold verheugd verklaarde, getuigt van een al te groot vertrouwen in de wetenschap.
    Zolang er nog geen extreem-rechts gen is aangetroffen, moeten we het hebben van definities. Er kan morgen op de opiniepagina’s zomaar iemand aantreden die meent dat Geert volgens zijn definities als extreem-links moet worden gezien, of als een dolle dwaas met schuim op de bek en repeterende Gilles de la Tourette.
    Bovendien, lazen we gisteren op de voorpagina van deze krant, is het onwaarschijnlijk dat een politieke beweging die ‘met negen zetels democratisch is gekozen in de Tweede Kamer en die zich in het parlementaire handwerk in toenemende mate opstelt als een partij waarmee je zaken kunt doen’ extreem-rechts is.
    Ook dat is een definitie, en wel eentje die erop is gericht van de PVV een doodgewone partij te maken. Deze definitie maakt de aanwezigheid van extreem-rechtse partijen in het parlement feitelijk tot een onmogelijkheid. En dat is toch weer een hele opluchting.
 

Geert is gewoon extreem-rechts
De kern van zijn politieke boodschap is de demonisering van een hele bevolkingsgroep

Tussentitel; Geert is het geniepige schoppertje dat bij elk tikkie terug naar de scheids loopt en om een gele kaart bedelt


Naar Multiculturalisme, pro-allochtoon, juristen , Multiculturalisme , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]