Joop.nl, 06-01-2015. uitleg of detail 13 mrt.2011

40% Nederlandse moskeeŽn kampt met geweldsincidenten

Bekladding met discriminerende teksten ... Ingooien ramen ... Varkenskop ophangen


Uit onderzoek van Ineke van der Valk van de Universiteit van Amsterdam, blijkt dat 40% van de islamitische gebedshuizen de afgelopen tien jaar te maken heeft gehad met geweldsincidenten. Hierbij gaat het om bekladding met discriminerende teksten, ingooien van ramen of het ophangen van een varkenskop. Dat schrijft de Volkskrant dinsdag.

Afgelopen week onthulde Joop dat PVV-aanhangers opriepen tot het in de brand steken van moskeeŽn. Dat bericht veroorzaakte veel landelijke commotie. Zo liet PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch weten dat het OM actie moet ondernemen tegen de haatzaaiers. Moslimorganisaties deden aangifte bij de politie.

Volgens de onderzoeker werden de geweldsincidenten tegen moskeeŽn na de moord op cineast Theo van Gogh structureel. Waar in de jaren tachtig en negentig de incidenten op een hand te tellen waren, zijn dat er nu meer dan tien per jaar.

Van der Valk:

"Na de moord op Van Gogh was er een toename en het afgelopen jaar is er door de opkomst van terreurgroep IS weer een piek."

Verschillende moskeeŽn hebben nu beveiligers in dienst. Zo ook de Essalam moskee. Volgens de onderzoeker lopen de moskeeŽn in de kleinere en middelgrote steden het grootste gevaar.

"Daar zitten moskeeŽn meer in achterafstraatjes, terwijl ze in de grote steden vaak op open, goed zichtbare plekken staan. (..) Meldingen van incidenten komen steeds vaker uit kleine gemeenten."

De Raad van Marokkaanse MoskeeŽn Nederland heeft namens alle islamitische gebedshuizen een brief gestuurd naar premier Rutte met daarin een noodkreet.

"De afgelopen jaren hebben wij helaas meerdere malen te maken gehad met dit soort incidenten in moskeeŽn in Nederland. Inmiddels spreken wij niet meer van incidenten maar van een structureel probleem,waarbij wij uw bescherming missen."

Volkskrant: Geweldsincident bij 40 procent van de Nederlandse moskeeŽn


Reactie

Mostafa Mouktafi, wo 07 januari 2015 09:41 Reageer op Mostafa
Mostafa
De enige oplossing: moslims en niet moslims hand in hand samen tegen alle soort extremisten en criminelen, gelovigen of niet gelovigen.
Miljoenen mensen beschouwen hun geloof als de kern van hun bestaan en dat geld ook voor 1,5 miljard moslims op aard.

Anders Dalhoff, wo 07 januari 2015 11:42 in reactie op Mostafa Mouktafi Reageer op Anders
Anders
Dat laatste is nou juist het probleem. Er valt geen dialoog mee aan te gaan en de weinige feiten worden niet herkent.
Zelfs in de ogen de doorsnee Nederlander zijn alle openlijke religieuzen extremen, niet gek aangezien religies altijd beweren dat hun god de ware is etc etc, hou je religie lekker voor jezelf en omarm de meer algemene normen en waarden en natuurlijk de wet dan kun je het zelfde verwachten. AtheÔsten willen hoogstens net zo veel als de religieuzen en dat is hun waarheid verkondigen dat er geen bewijs voor god is, laat staan hoe die god er uit ziet en wat die wilt ;) een beetje slimme atheÔst zou zelfs nog verkondigen dat het zeer gevaarlijk is het woord van 1 militaire leider van 14 eeuwen geleden als het ware woord aan te nemen en dat over en over te gaan herhalen samen met miljoenen zo niet miljarden mensen (mijn vader zei altijd dat mensen die achter 'een vlag' aanlopen gek zijn en dat is precies wat al die religies uiteindelijk doen).

Het verbaast me trouwens helemaal niet dat ook in Nederland de islam en geweld hand in hand met elkaar gaan, dat zie je dus ook met deze geweldsincidenten.


Naar Menswetenschappen, regels , Menswetenschappen, huidig , Wetenschap, lijst  , Wetenschap overzicht , of site home

[an error occurred while processing this directive]