De Volkskrant, 06-01-2015, door Willem Ewijk en Jurriaan Nolles .2011

Incident bij 40 procent Nederlandse moskeeŽn

Van de naar schatting 475 moskeeŽn in Nederland hebben er 174, bijna 40 procent, in de afgelopen tien jaar te maken gehad met een geweldsincident. Dat blijkt uit onderzoek van Ineke van der Valk van de Universiteit van Amsterdam. Het gaat om bekladding met discriminerende teksten, het ingooien van ruiten of het ophangen van een varkenskop.

Veel moskeeŽn in Nederland schroefden in de afgelopen dagen de beveiliging op, uit vrees voor geweld. Op internet, onder meer op de Facebookpagina 'Steun de PVV', werd opgeroepen om gebedshuizen in brand te steken, net zoals in Zweden gebeurde. Moslimorganisaties deden afgelopen weekend aangifte van bedreigingen.

Volgens Van der Valk zijn na de moord op Theo van Gogh in 2004 de geweldsincidenten structureel geworden. In de jaren tachtig en negentig viel het aantal voorvallen op ťťn hand te tellen. Nu zijn het er meer dan tien per jaar. Het (inter)nationale nieuws heeft invloed op het aantal incidenten. 'Na de moord op Van Gogh was er een toename en het afgelopen jaar is er door de opkomst van terreurgroep IS weer een piek', zegt Van der Valk.

'De dreiging voor moskeeŽn is iets van alle tijden', zegt Jacob van der Blom, bestuurslid van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) en van de Essalam-moskee in Rotterdam. 'Tien jaar geleden werd er al brand gesticht in de Shaan-e-Islam moskee in Rotterdam, maar door sociale media is de dreiging zichtbaarder geworden.'

De Essalam moskee heeft twee beveiligers voltijds in dienst. Die professionele beveiliging is duur: 'Wat wij aan beveiliging uitgeven, betalen veel moskeeŽn vaak niet eens aan de imam.' Van der Blom denkt dat de dreiging het grootst is in de kleinere en middelgrote steden. 'Daar zitten moskeeŽn meer in achterafstraatjes, terwijl ze in de grote steden vaak op open, goed zichtbare plekken staan.'
Van der Valk beaamt dat: 'Meldingen van incidenten komen steeds vaker uit kleine gemeenten.' Vooral nieuwe moskeeŽn of gebedshuizen in aanbouw zijn het doelwit van agressie.

Na de bedreigingen heeft het CMO het ministerie voor Veiligheid en Justitie om een risicoanalyse gevraagd. Als blijkt dat er een concrete dreiging is voor bepaalde moskeeŽn, zou er kunnen worden gekeken of die extra beveiliging nodig hebben, zegt Van der Blom, 'mogelijk gefinancierd door overheidsgeld'. De beveiliging van personen en instanties die het doelwit zijn van aanslagen valt binnen de nationale aanpak van terrorisme.


Web:
Geweldsincident bij 40 procent van de Nederlandse moskeeŽn
TT:
Van 86 moskeeŽn die Van der Valk nader ondervroeg bleken er 58 een incident te hebben meegemaakt, waarvan eenderde in het afgelopen jaar.

Naar Menswetenschappen, regels , Menswetenschappen, huidig , Wetenschap, lijst  , Wetenschap overzicht , of site home

[an error occurred while processing this directive]