De Volkskrant, 17-03-2012, ingezonden brief van Hubert Slings, directeur van stichting entoe.nu, die de canon van Nederland beheert 2009

De canon is duister noch glanzend

Chris van der Heijden vindt dat een 'zwarte canon' nodig is omdat de Canon van Nederland een te rooskleurig beeld van onze geschiedenis zou schetsen.

Nu heeft het samenstellen van canons al geruime tijd trekken van een gezelschapsspel gekregen en in die zin biedt het canonformat nog best plaats aan een 'zwarte canon' - alhoewel die naam ons wat ongelukkig gekozen lijkt.

Zo'n canon is echter niet nodig om de Canon van Nederland te corrigeren. Van der Heijden mist de politionele acties? Die zitten in het venster IndonesiŽ. En over de vensters Beeldenstorm, Max Havelaar, kinderarbeid, crisisjaren, de Twee Wereldoorlogen en Anne Frank zal niemand zich trots voelen.

De Canon van Nederland is niet samengesteld om Nederlanders trots te maken, noch verdrietig. Hij representeert - zo waardenvrij mogelijk - een aantal memorabele stapstenen door onze geschiedenis, in de eerste plaats voor het basisonderwijs: goudgerand, doch niet altijd zonovergoten.

Een goede docent is - afhankelijk van leeftijd en bevattelijkheid van de leerlingen - prima in staat om de canonvensters niet alleen bij te brengen, maar ook te nuanceren en relativeren.
IRP: 


Naar Multiculturalisme, cultuurverraad , Multiculturalisme , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]