De Volkskrant, 017-06-2013, van correspondent Arjen van der Ziel .2010

Het zijn niet meer de obers die vertrekken

Steeds meer jonge, hoogopgeleide Grieken trekken naar Noord-Europa, op zoek naar werk en een beter leven. Ook Nederland is gewild. Drie Grieken over hun verhuisplannen.


Een groeiend aantal jonge, goed geschoolde Grieken trekt naar Nederland om te ontsnappen aan de crisis in eigen land. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek verhuisden vorig jaar 2.800 Grieken naar Nederland, 26 procent meer dan een jaar eerder.

Voordat de crisis losbarstte, schommelde het aantal Grieken dat naar Nederland verhuisde rond 700 per jaar, maar inmiddels zijn het er vier keer zo veel. In vijf jaar kwamen 9.000 Grieken naar Nederland. 'Het zijn niet meer de obers die vertrekken', zegt voorzitter Anita Mocking van de Nederlandse Vereniging in Athene, die Nederlandse les geeft aan Grieken. 'Vooral jonge hoogopgeleiden willen nu weg.'

Ruim een kwart van de beroepsbevolking in Griekenland is werkloos. Onder jongeren beloopt de werkloosheid 64 procent. Volgens recent onderzoek van de Universiteit van Thessaloniki hebben sinds het begin van de crisis 120 duizend hoog opgeleiden Griekenland verlaten. 'Veel jongeren zien het hier niet meer zitten', zegt Mocking.

Griekenland, dat circa 10 miljoen inwoners telt, heeft een traditie van emigratie. De afgelopen anderhalve eeuw trokken miljoenen Grieken naar het buitenland om te ontsnappen aan armoede, politieke onrust en oorlogsgeweld. Er leven meer Grieken buiten Griekenland dan in het land zelf. Landen als Amerika, Canada en Australië hebben grote Griekse gemeenschappen. Maar de huidige braindrain van jonge hoogopgeleiden baart deskundigen wel zorgen. Zij vrezen dat vooral ouderen en laagopgeleiden achterblijven, waardoor Griekenland nog meer moeite krijgt economisch mee te komen in Europa.

'Mijn angst is dat we een soort Kosovo worden', zegt Yanis Varoufakis, hoogleraar economie aan de Universiteit van Athene. 'Kosovo is kandidaatlid van de Europese Unie en je kunt er betalen met euro's. Maar het is in werkelijkheid een EU-protectoraat, waar een lokale kleptocratie alles steelt wat er te stelen valt. Het enige dat Kosovo exporteert, is zijn eigen jonge mensen. Ik ben bang dat we in Griekenland ook die kant op gaan.'


Tussenstukken:
'Nederlandse steden zijn minder stressvol dan Athene'

Naam Spiros Koudounas
Leeftijd 32
Burgerlijke staat getrouwd
Beroep computerprogrammeur
Maandinkomen 460 euro

'Mijn vrouw en ik kennen Nederland van onze huwelijksreis. Wij hebben daar toen gefietst, musea bezocht, Chinees gegeten - we vonden het ontzettend leuk. Ik wil nu naar Nederland, omdat ik hier als computerprogrammeur geen werk kan vinden. Ik ben van september 2010 tot een maand geleden werkloos geweest. Nu heb ik een tijdelijk contract, maar dat is over een maand alweer afgelopen.

'Wat ik leuk vind aan Nederland is dat als je in een stad woont, het lijkt alsof je op het platteland leeft. Het leven is minder stressvol dan hier in Athene. Nederlanders werken gemiddeld minder uren per dag dan wij, maar ze verdienen voor hetzelfde werk drie keer zo veel. Ik houd ook van de goede organisatie: dat jullie elkaar bellen om een afspraak te maken voor over een tijdje. En Nederland lijkt mij een veiliger plek om een gezin te stichten.

'Dat Nederland zich in de crisis streng opstelt tegen Griekenland maakt mij niks uit. Ik denk dat Nederland minder strikt is dan Duitsland. Je moet ook onderscheid maken tussen de regering en het volk. Ik verwacht niet dat ik in Nederland zal worden gediscrimineerd.

'Mijn vrouw is lerares Engels. Zij heeft er meer moeite mee dan ik om te vertrekken, omdat ze moeilijk zonder haar familie kan. We geven het de komende maanden daarom hier nog één kans. We proberen een particuliere avondschool op te zetten. Maar als dat niet lukt, gaan we in september naar Nederland.

'Ik denk dat we de zon heel erg gaan missen. En de Nederlandse taal is moeilijk. Ik ga één keer per week naar taalles, maar ik spreek het nog niet. Toch maak ik me daar niet echt druk om. Ik hoop dat ik als computerprogrammeur in het begin genoeg heb aan Engels. Het Nederlands leer ik daarna wel.'


'Steeds meer Griekse tandartsen trekken naar Nederland'

Naam
Elena Koniari

Leeftijd
25

Burgerlijke staat
samenwonend

Beroep
tandarts

Maandinkomen
geen

'Ik heb na mijn studie een jaar zwart gewerkt als tandarts hier in Athene. Dat was mijn eerste baan. Ik runde een nieuwe, tweede praktijk van een ervaren tandarts. Die man betaalde mij onder de tafel 900 euro. Het is in Griekenland normaal om je als tandarts zwart te laten betalen. Ik had liever legaal gewerkt, maar dan had ik nóg minder verdiend.

Die tandarts had mij trouwens beloofd dat hij mij wit zou betalen, maar toen ik van Thessaloniki naar Athene was verhuisd voor de baan, veranderde hij zijn verhaal. Zo gaan de dingen hier vaak.

'Begin dit jaar werd steeds duidelijker dat het niet goed ging met de praktijk en dat ik mijn baan zou verliezen. Ik ben toen via internet op zoek gegaan naar vacatures in Nederland. Ik ben nog nooit in Nederland geweest, maar het is een trend onder jonge Griekse tandartsen om naar jullie land te gaan. Er is in Nederland een tekort aan tandartsen en het inkomen is goed. Ik begrijp dat ik zes- tot zevenduizend euro bruto kan verdienen. Dat is drie- tot vierduizend euro netto.

Maar het gaat mij niet alleen om geld. Ik ben de negatieve sfeer hier zat. We worden geregeerd door criminele politici die in de gevangenis zouden moeten zitten. De mensen zijn depressief.

'Sinds februari ben ik Nederlands aan het leren. Ik heb via Skype al twee sollicitatiegesprekken in het Nederlands gevoerd en deze week heb ik er nog twee. Binnenkort ga ik naar Nederland om een paar tandartspraktijken te bekijken en de mensen daar te ontmoeten. In augustus ben ik in Nederland aan de slag, denk ik.

Mijn vriend komt dan een paar maanden later. Hij is softwareprogrammeur en voelde er in het begin weinig voor om naar Nederland te gaan. Maar nu heeft hij er ook zin in.'


'Ik kan wel tegen de Nederlandse onbeschoftheid en zwarte humor'

Naam
Odysseas Sifounakis

Leeftijd
31

Burgerlijke staat
vrijgezel

Beroep
wetenschapper

Maandinkomen
600 euro

'Ik kom uit een politieke familie. Dus ik weet goed wat er mis is in Griekenland. Een broer van mijn vader is meermaals minister geweest. Ik heb in zijn kantoor de brieven gelezen van partijaanhangers die vroegen om een baan. De mensen waren vaak volstrekt niet gekwalificeerd, maar kregen toch een functie. Dat soort vriendjespolitiek heeft Griekenland kapot gemaakt.

'Zelf heb ik landbouwkunde gestudeerd en nu ben ik aan het promoveren in de hydrologie. Ik heb een beurs van 300 euro per maand van de Onassis-stichting en mijn ouders geven me 300 euro per maand. Ik schaam me ervoor dat te vertellen, omdat ik al 31 jaar oud ben. Ik weet dat jullie in Nederland op veel jongere leeftijd zelfstandig zijn. Maar hier in Griekenland hangen we lang aan onze ouders.

'Ik moet voor mijn promotie een experiment doen, maar daar is door de crisis geen geld voor. Daarom wil ik proberen mijn onderzoek voort te zetten in Nederland. Ik ken Nederland, omdat ik drie jaar in Nederland heb gestudeerd. Ik heb in 2009 mijn masters degree gehaald in Utrecht. Het eerste half jaar in Nederland was zwaar, omdat de mentaliteit zo anders is dan in Griekenland, maar daarna werd het steeds leuker. Ik vind het prettig dat Nederlanders direct zijn. Dat slaat soms door in onbeschoftheid, maar ik kan daar wel tegen. En ik hou ook van de zwarte humor van Nederlanders.

'Als het me lukt terug te gaan naar Nederland, dan ga ik voorgoed. Het zou leuk zijn als ik daar mijn academische carrière kan voortzetten, maar ik wil ook best elders werken, bij een bedrijf ofzo. Ik ben hydroloog. Dan moet je in Nederland toch een baan kunnen vinden, lijkt me. Het regent heel veel in Nederland en het land ligt voor de helft onder de waterspiegel.'


Naar Multiculturalisme, cultuurverraad , Multiculturalisme , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]