De Volkskrant, 20-12-2014, column door Sheila Sitalsing .20xx

Het is eigenlijk heel simpel

Zieners


De dag nadat drie PvdA-senatoren het kabinet beentje hadden gelicht, hoorde ik een commentator zich op de radio afvragen 'hoe het kan dat parlementair journalisten dit niet zagen aankomen'. Een bizarre vraag, als je bedenkt dat níemand, Mark Rutte incluis, dit zag aankomen.

Een vergelijkbare vraag welde op na een gijzeling in een café in Sydney. Waarom had niemand voorzien dat een getroebleerde man gewapend een café zou binnenlopen?

Het is een gebruikelijke reactie bij ontwrichtende gebeurtenissen: waarom wist niemand dit? Je zou het de maakbaarheidsgedachte kunnen noemen. Of de behoefte aan een zondebok.

Het antwoord is doorgaans simpel: shit happens. Omdat mensen zich zelden in het hoofd laten kijken. Omdat we toekomstscenario's kunnen maken, met mogelijkheden en waarschijnlijkheden, maar niet kunnen voorspellen dat op 13 september aanstaande een vlinder in Azië met zijn vleugels zal slaan, waarop valutaspeculanten de Braziliaanse real tot moes zullen vertrappen, met de Grote Amerikaanse Oorlog als gevolg.

Neem het lijstje met 'de grootste risico's voor 2014' dat een jaar geleden werd samengesteld door mensen die zich dagelijks bezighouden met grote, strategische vraagstukken. Daarop stond: 1. Een crisis in de overheidsfinanciën in een belangrijke economie. 2. Hoge werkloosheid. 3. Conflicten om schaars wordend drinkwater, extreme droogte en overstromingen. 4. Extreme inkomensongelijkheid. 5. Klimaatverandering.

Dé grote ontwrichters van 2014 (ebola, IS, Vladimir Poetin) ontbraken. Die halen vast de binnenkort te publiceren topvijf voor 2015. Dat lijstje kan in de prullenbak, want ook 2015 zal zich kenmerken door een reeks nu nog volslagen onvoorziene evenementen.

Zieners zijn we altijd pas achteraf.

Naar Allochtonendebat, misverstanden, incidenten , Allochtonen lijst  , Allochtonen overzicht  , of site home .

 
[an error occurred while processing this directive]