De Volkskrant, 13-10-2012, van verslaggeefster Marjon Bolwijn

2008

Ghanese tuinman ten onrechte aangehouden in Aerdenhout

De vreemdelingenpolitie heeft in Aerdenhout een Ghanees op grond van zijn huidskleur om zijn verblijfspapieren gevraagd en meegenomen voor verhoor. Dit mag niet, heeft de Haagse rechtbank deze week bepaald. De man is vrijgelaten en krijgt een schadevergoeding van 1.335 euro voor de 16 dagen die hij opgesloten zat. .

De Vreemdelingenpolitie Kennemerland is al eerder teruggefloten door de rechter, na het staande houden van Afrikaanse vrouwen in Aerdenhout wegens een vermoeden van illegaliteit. Deze vrouwen waren onderweg naar villawijken voor schoonmaakwerk. De Raad van State oordeelde dat het niet is toegestaan op grond van iemands Afrikaanse uiterlijk te vermoeden dat hij of zij illegaal in Nederland verblijft.

Een maand geleden hielden vier agenten in Aerdenhout een 32-jarige Ghanese man staande. Hij was met een blazer bladeren aan het verwijderen uit de tuin van een vrijstaande woning in opdracht van de bewoners. Hij stond even met de blazer op de weg toen er een politieauto voorbijreed. De politie stopte en vroeg de man om papieren. Daarop rende de Ghanees de tuin in. 'Met veel machtsvertoon overmeesterden vier agenten hem en sloegen hem in de boeien', vertelt de eigenaar, die op dat moment met twee kinderen van 4 en 5 jaar in de tuin stond.

De Ghanees werd na verhoor in Haarlem vastgezet in vreemdelingenbewaring. De rechter oordeelt dat de omstandigheid waarin de politie de man aantrof, geen aanleiding was te vermoeden dat hij illegaal was. Hij zat eerder tien maanden in vreemdelingenbewaring, maar belandde op straat toen hij niet kon worden uitgezet. Ghana werkt niet mee aan uitzettingen en is daarom onlangs gekort op ontwikkelingsgeld.

De bewoner van het huis in Aerdenhout zegt geschokt te zijn dat de politie ervan uitgaat dat iemand met een donkere huid niet in een groot huis in Aerdenhout kan wonen en dus wel illegaal zal zijn. 'Zelf heb ik ook een getinte huidskleur. Dus loop ik ook het risico te worden meegenomen als ik de bladeren uit mijn tuin veeg.'


 

Red.:  Bewijst dat blanken voor ieder akkefietje meteen worden opgepakt, en gekleurden alleen als ze overduidelijk hartstikke schuldig zijn


Naar Cultuur, multiculturalisme , Cultuur, eenheid , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]