Elsevier.nl, 26-10-2016, door Elif Isitman

2008

Shabir Burhani veroordeeld voor opruiing en aanzetten tot geweld

De omstreden moslim Shabir Burhani is veroordeeld voor opruiing, het aanzetten tot haat, discriminatie en opzettelijke belediging van homo’s.

Burhani bedreigde onder meer Elseviers blogger en hoogleraar Afshin Ellian en oud-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali. Hij wordt veroordeeld tot 240 uur taakstraf.

‘Afvalligen bestraffen en laten lijden’

Shabir Burhani studeerde bestuurskunde aan de Universiteit Leiden, waar Ellian zelf hoogleraar is aan de rechtenfaculteit. Eerder noemde Burhani Ellian op Facebook in een adem met Ayaan Hirsi Ali en met ex-moslim Ehsan Jami. ‘Moge Allah ze bestraffen en laten lijden.’

De rechter heeft bepaald dat de uitspraak ‘niet anders kan worden begrepen dan als een aanmoediging om ‘afvalligen’, en Afshin Ellian en Ayaan Hirsi Ali in het bijzonder, iets (strafbaars) aan te doen’. Met ‘afvalligen’ bedoelt Burhani duidelijk mensen ‘die hun (islamitische) geloof) hebben verlaten, aldus de rechtbank.

Burhani zou daarmee hebben moeten weten dat hij een oproep voor geweld deed. ‘Het is (…) bekend dat binnen bepaalde kringen in de islamitische geloofsgemeenschap geweld tegen deze groep gelegitimeerd wordt geacht,’ staat in het vonnis.

In een reactie op de post schreef iemand onder meer ‘moge Allah hun tong uit hun lichaam rukken voor hun beledigingen’. Een duidelijk signaal dat de tekst opruiend was, aldus de rechtbank.


Ook homoseksuelen waren doelwit

Burhani schreef bovendien ook opruiende teksten over homoseksuelen: ”In Raqqa krijg je als homo gratis vlieglessen van IS! En dat allemaal zonder vleugels of een vliegtuig! Alle homo’s kunnen zich aanmelden’. Hij deed dat zelf af als grapje. De rechtbank kan zich hier niet in vinden.

Een andere uiting was: ‘Homoseksualiteit is een verwerpelijke, abnormale, perverse en ziekelijke afwijking, het is funest voor de mensheid, het is onnatuurlijk en het dreigt de mensheid met uitsterving als het zich verder verspreid’. De rechtbank ziet beide uitspraken als een aansporing tot geweld tegen homoseksuelen. Burhani kan nog in hoger beroep tegen de uitspraak.


 

Red.: 


Naar Cultuur, multiculturalisme , Cultuur, eenheid , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]