De Volkskrant, 14-11-2013, door Henk Müller, opinieredacteur van de Volkskrant

2008


http://www.telegraaf.nl/watuzegt/28501349/___Aansprakelijkheid_rust_bij_VN___.html

telegraaf.nl, 29-06-2017, ingezonden bref van A. Bulten, Warnsveld uitleg of detail

’Aansprakelijkheid rust bij VN’

Het Nederlandse Dutchbat stond onder commando van de Verenigde Naties. Dat moet toch voor een rechter eenvoudige kost zijn. Alle aansprakelijkheid rust dus ook bij deze organisatie.

Het is dus onbegrijpelijk dat een Nederlandse rechter de Nederlandse staat (lees : U en ik) op bepaalde punten aansprakelijk stelt. Indien zijn uitspraak gebaseerd is op ’veronderstellingen’ en ’indien’ kunnen ook andere landen aansprakelijk gesteld worden die het commando van de Unprofor vormen.

Zij ondersteunden de Dutchbatters niet toen Mladić ging dreigen met acties. De Dutchbatters waren niet uitgerust met middelen om aanvallen op hun compound te kunnen afslaan. Indien dit soort uitspraken vaker gedaan kunnen worden en de Nederlandse Staat aansprakelijk gesteld kan worden is het wenselijk elke militaire hulp buiten Nederland onder een levensgroot vergrootglas te leggen. Humanitaire hulp door onze militairen mag niet verzanden door dit soort rechtzaken, financiële eisen en uitspraken, nu en in de toekomst.


Red.: 


Naar Cultuur, multiculturalisme , Cultuur, eenheid , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]