NRC.nl, 14-03-2009, door redacteur Marcel Haenen

2008

Hof Amsterdam aangevallen na zaak Wilders

Het Amsterdamse gerechtshof is de afgelopen weken bestookt met haatmails waarin geprotesteerd wordt tegen de beschikking dat Kamerlid Geert Wilders moet worden vervolgd wegens discriminatie.

Hofpresident L. Verheij zegt dat „raadsheren worden uitgemaakt voor schoften, links tuig, hypocrieten en domme eikels. En dat zijn nog de meest beschaafde verwensingen.”

De president maakt zich grote zorgen over de felheid waarmee in de samenleving en in het parlement wordt gereageerd op de beschikking dat berechting van Wilders gewenst is. „De scheldpartijen hakken er in.”

Een nieuw en kwalijk verschijnsel is volgens Verheij dat de drie raadsheren die de zaak Wilders behandelden in krantencolumns en op weblogs persoonlijk worden aangevallen. „Het driekoppige geteisem uit Islamsterdam”, worden ze op het web genoemd. „Die aanvallen zijn voor rechters heel vervelend. Er wordt gegraven in allerlei privé informatie om aan de hand van persoonlijke informatie hun juridische oordeel te diskwalificeren. Dat rechters niet meer als een functionaris worden gezien, is een beklemmende ervaring.”

De president van het hof vindt dat het politici in deze situatie zou passen „meer moreel leiderschap te tonen in plaats van het vuurtje aan te wakkeren van het toch al verhitte debat over de vervolging van Wilders.”

Het steekt Verheij dat de fractievoorzitter van de VVD Mark Rutte na het besluit van het hof onmiddellijk opriep tot een wetswijziging om de vrijheid van meningsuiting te vergroten. „Na een weloverwogen rechterlijke beslissing zou het voor politici beter zijn even pas op de plaats te maken en de onrust niet nog groter te maken.”

Verheij zegt dat rechters „tegen een stootje” moeten kunnen. „We moeten stevige persoonlijkheden zijn, bestand tegen druk van buitenaf. Maar nu is een signaal op zijn plaats. Vroeger reageerden politici terughoudend. Dat was verstandiger want we hebben er allemaal belang bij dat de drie poten van de macht goed en gescheiden van elkaar kunnen functioneren. Vertrouwen en respect zijn hier sleutelbegrippen.”

Het veelgehoorde verwijt dat de raadsheren van het Amsterdamse gerechtshof in feite linkse politiek bedrijven, snijdt volgens de Amsterdamse hofpresident Verheij geen hout. „Het is buitengewoon lastig om daar iets tegen in te brengen als mensen niet eens de uitvoerige motivering van de beschikking lezen. Het hof heeft een afgewogen oordeel gegeven. De uitspraak is kwalitatief zeker aan de maat maar mensen reageren alleen maar met hun gevoel. Ik heb tegen mijn mensen gezegd: als jullie een tegenovergesteld besluit hadden genomen, was er ook zware kritiek gekomen. Maar er is geen sprake geweest van tunnelvisie. Het hof heeft niet gezegd: Wilders moet veroordeeld worden.”
 


Naar Cultuur, multiculturalisme , Cultuur, eenheid , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]