De Volkskrant, 07-01-2014, ingezonden brief van Ankie Hoefnagels, Maastricht .2010

Moerasvolkje

Vanuit de Verenigde Staten typeert correspondent Arie Elshout het Nederlandse volk enigszins onthutst als een 'zompig moerasvolkje' dat zich knallend 2014 inzuipt, met Geer, Goor en Gijp als koningen van het 'nieuwe lachen' voorop in de polonaise (VK, 2 januari 2014). Maar ook vanuit binnenlands perspectief kunnen Nederlandse gewoonten een bron van verwondering zijn.
    Zo rapporteerde Nieuwsuur op 2 januari de presentatie van de equipe die ons land vertegenwoordigt op de Olympische Winterspelen in Sotsji. Schaatser Stefan Groothuis typeerde daar het omvangrijke, hem zojuist door de KNSB uitgereikte kledingpakket als 'iets dat ik niet vaak zal dragen' (gewoonte: een gegeven paard in de bek kijken?). Vervolgens deed de redactie zelf nog een duit in het cultuurzakje. Zelfverzekerd werd een overzicht getoond van de medailles die 'we' in Sotsji gaan winnen; 7 maal goud, 7 maal zilver en 8 maal brons. Deze voorspellingen werden met een stalen gezicht gepresenteerd als feiten, zonder een spoor van relativering of bescheidenheid en met de foto's van de gelukkige winnaars er alvast bij geplaatst (gewoonte: de huid verkopen voor de beer geschoten is?).
    Nee, je hoeft geen correspondent in een ver buitenland te zijn om te begrijpen dat ook beide bovengenoemde Nederlandse cultuuruitingen nauwelijks uit te leggen zijn aan een groot deel van de wereldbevolking. Net zo min als dat kan met het eclatante succes van de lach van Geer, Goor en Gijp.
Red.:  
 

Naar Cultuur, multiculturalisme, cultuurverraad , Cultuur, multiculturalisme ,  Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]