De Volkskrant, 02-02-2012, tv-recensie door Jean-Pierre Geelen .2010

Koorts

Tussentitel:  Horrorwinter in Hilversum,: met de voeten in een teiltje ochtendplas

Koud, hŤ? Het vriest nu krap drie dagen, in Hilversum stijgt de temperatuur boven normaal. Het heerst weer: de ijskoorts, dat oer-Hollandse virus dat al in het vooruitzicht van een beetje vorst de patiŽnt in hallucinatoire toestand hult.

De verschijnselen: patiŽnt gaat zich eigenaardig gedragen, mijmert al maanden over een 'horrorwinter' en andere waanideeŽn en gaat onafgebroken op zoek naar bevestiging daarvan, zoals het eindeloos spreken over 'de gevoelstemperatuur'.

Komt ie er wel of komt ie er niet? De Elfstedentocht dus, die DWDD al bezighield toen alle sloten nog geheel open lagen. 'De publieke omroep pookt het vuurtje op', gaf Matthijs van Nieuwkerk zelf toe, verwijzend naar de televisiepremiŤre van de speelfilm De Hel van '63. Verrassend snel en niet onlogisch door de KRO ingelast, maar tegelijk symptomatisch voor het ziektebeeld.

Die bewuste tocht van '63 werd overigens vastgelegd door regisseur Rudolf Spoor. In DWDD droomde hij van een nieuwe tocht, die - o, voortsnellende tijd - ongetwijfeld gefilmd zou worden met mini-cameraatjes die op de schaatsen van rijders worden gemonteerd.

EenVandaag, dat soms opvallend weinig moeite doet de kijker serieus te nemen, had het zwaar te pakken. Verslaggever Gerie de Jong ging op zoek naar tips om de eindelijk ingeloste belofte van een horrorwinter te doorstaan. De loodgieter: 'Zet de thermostaat niet lager dan 15.' De Wegenwacht: 'Zorg dat uw accu in orde is.' De verkoopster van warme kleding: 'Kleed je warm aan.' Een muts is heel belangrijk: 'Lekker ver over de oren, zou ik doen. En over het voorhoofd.'

En dan het kruidenvrouwtje. 'Eet en drink vooral veel warme dingen', zegt ze. Onbetaalbaar is haar tip tegen wintertenen: 'Het allerbeste is natuurlijk 's ochtends in een leeg teiltje gaan staan en erin plassen. In de ochtendurine blijven staan tot die is afgekoeld. Dat voert op een of andere manier stoffen af uit de tenen waardoor de meeste mensen er meteen van af zijn.'

Tot zover de deskundigen, terug naar de studio in Hilversum. Waar het niet veel beter was, bleek uit RTL Boulevard. 'Ook in televisieland houdt het koude weer iedereen in zijn greep', wist de rubriek. Er was buiten gefilmd met Anita Witzier, en met EO's Bert van Leeuwen. Ze hadden het koud. Maar er was meer aan de hand in televisieland. Albert Verlinde: 'Wat ik dan weer zo vervelend vind, is dat verslaggevers zo'n microfoon in beeld houden met dikke handschoenen aan. Voor die ene minuut dat ze een microfoon moeten vasthouden!'

Ook het NOS Journaal ontliep het virus niet. Sacha de Boer: 'Het is nu zo koud dat het RIVM zelfs met speciale tips komt.' Een slaapzak in de auto leggen, bijvoorbeeld. De Boer: 'Maar u kunt natuurlijk ook gewoon binnenblijven'. Een verslaggeefster was de markt van Hilversum op geweest en zag: de helft van de klantenkring was thuisgebleven.

De dieren buiten kunnen wel wat hebben, stelde De Boer de bezorgde kijker gerust. 'Als er maar voldoende beschutting, water en voer is.' En: 'Volgens biologen geldt dat ook voor de planten in uw tuin: tot min 10 overleven de meeste planten wel.'

Weerman Gerrit Hiemstra kampte met zijn eigen symptomen. 'De onzekerheid neemt op lange termijn wel toe, maar dat is normaal voor de lange termijn', zei hij. Voor de toestand van Hiemstra wordt gevreesd.

Je hoort weleens dat televisie de thermometer van de samenleving is. Dan is het ziektebeeld duidelijk: het is een beetje koud.

 

Naar Cultuur, multiculturalisme, cultuurverraad , Cultuur, multiculturalisme ,  Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]