De Volkskrant, 17-08-2017, ingezonden brief van S. Paul, Bussum .2010Excuses aan IndonesiŽ vooral voor Nederlands eigen 'zielerust'

Wie zit er op excuses te wachten?

Dave Ensberg-Kleijkers houdt een pleidooi voor excuses door de Nederlandse regering aan IndonesiŽ voor de tijdens de onafhankelijkheidsstrijd begane oorlogsmisdaden door Nederlandse militairen. Het lijkt me dat dit iets is wat bepaalde mensen in Nederland beduidend meer bezighoudt dan de Indonesische bevolking zelf. Die leven in het nu, en als ze al terugkijken is dat op een oorlog die ze hebben gewonnen. Nederland zou die excuses dus vooral voor zijn eigen 'zielenrust' maken als voormalige koloniale macht. Dat riekt een beetje naar misplaatste verhevenheid.

Ik geloof niet dat de Indonesische bevolking met smart op excuses wacht. Want daar gaat het toch om? Ze hebben echt andere problemen. Niet dat deze periode niet meer, kritische aandacht behoeft in de Nederlandse geschiedschrijving.

In die strijd zijn namelijk ook een aantal van mijn Indische ooms op gruwelijke wijze vermoord door Indonesische vrijheidsstrijders die elkaar onderling ook naar het leven stonden. Vele duizenden Hollandse, Indisch-Hollandse maar ook Indonesische burgers vrouwen, mannen en kinderen deelden datzelfde lot. Soekarno heeft daar met opzwepende speeches een wezenlijk rol in gespeeld.

Ik kan de recente autobiografische roman De tolk van Java van Alfred Birney in dat verband van harte aanbevelen. 

Naar Cultuur, multiculturalisme, cultuurverraad , Cultuur, multiculturalisme ,  Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]