Joop.nl, 10-06-2015. .2010

Flinke VN-kritiek op Nederlandse kinderrechtenbeleid

Armoede, misbruik of mishandeling; veel kinderen hebben het niet makkelijk in Nederland ... VN wil eind aan berechting 16+ als volwassene

Achttien deskundigen van een VN-comité vinden dat Nederland zich beter en meer moet inzetten voor de rechten van kinderen. Dat schrijft de NOS woensdag. Het gezelschap doet zestig aanbevelingen aan Nederland.


De decentralisatie van de jeugdzorg en de rechten van kinderen in het Caribische gebied, zorgen voor bezorgdheid binnen het VN-comité. Ook zijn de gevolgen van olieboringen in het buitenland de VN een doorn in het oog. Ernstig is het stijgend aantal kinderen in Nederland dat het slachtoffer is van mishandeling, verwaarlozing of seksueel geweld. Wanneer deze kinderrechtenschendingen voorkomen, worden ze te weinig gemeld door hulpverleners en professionals. Ook is de nazorg en bijstand niet op orde.

Armoede
Volgens de VN groeien steeds meer kinderen in Nederland in armoede op. Een opvallend hoog aantal kinderen leeft in instellingen. Er zouden volgens de VN meer pleeggezinnen geworven moeten worden. Ander kritiek punt is dat kinderen van zestien jaar en ouder als volwassene berecht kunnen worden. Het kabinet is opnieuw verzocht deze wetgeving aan te passen om hier een eind aan te maken.

NOS: Stevige kritiek op kinderrechtenbeleid Nederland


Rectie selectie:


robert van velzen, wo 10 juni 2015 20:08 Reageer op robert
robert
"Armoede, misbruik of mishandeling; veel kinderen hebben het niet makkelijk in Nederland "

Zal de laatste zijn om te beweren dat er ook hier geen ruimte is voor verbeteringen, maar je kunt als kind beter in Nederland geboren dan in heel veel andere landen van de wereld. Die zgn deskundigen van de VN zouden hun tijd beter moeten besteden ....
.

hans detorenkraai, wo 10 juni 2015 20:01 Reageer op hans
hans
Als de VN in haar goede bedoeling zo'n zestig aanbevelingen doet vraag me dan af hoeveel b.v India er kan verwachten. Denk dat op deze mannier we niet veel verder komen. Ondanks de goede bedoelingen hebben de hoeveelheid en daardoor aandacht per punt een zware weg te gaan.Ginger Ted, wo 10 juni 2015 18:17 Reageer op Ginger
Ginger
De zwaar overdreven, gekleurde, en selectieve berichtgeving, en de nog meer overtrokken bijgeplaatste foto van een bang kind is misselijkmakend als je doorhebt dat het, niet onverwacht, niet zozeer gaat om deze kinderen maar veeleer om Nederland in een kwaad daglicht te zetten uit het welbekende "weg met ons"-sentiment.

Het gaat natuurlijk zeer goed met mensen in Nederland, ook de kinderen, en ook waar het kinderrechten betreft, zeker in vergelijking met de rest van de wereld, maar het kan altijd beter, zoals waar het jeugdzorg betreft.

Maar welke punten worden nu werkelijk bedoeld?

Decentralisatie van de jeugdzorg??? Daar mag de VN zorgen over hebben daar dit een heroriëntering van de zorg inhoudt, en zoals bij ieder stevig ingrijpend proces vanuit een bestaande situatie, ook problemen zal opleveren. Maar dat wil zeker niet zeggen dat het niet zal leiden tot meer passende en dus zelfs betere jeugdzorg dan de huidige. Het is aan Nederland tijdens dat proces goed op te blijven letten en adequaat op te treden waar het niet goed loopt maar dat hoeft de VN hen niet te vertellen. Onzin dus dat de VN dat doet.

Dat het met de rechten van kinderen in Koninkrijksdelen in het Caribische gebied niet zo goed zou lopen is eveneens voornamelijk een zaak van de daar aanwezige autoriteiten en slechts indirect een zaak van de Nederlandse overheid. De Nederlandse overheid moet weliswaar een oogje in het zeil houden maar tegelijkertijd geldt, zoals deze Koninkrijksdelen dat ook wilden , dat zij vooral zelf verantwoordelijk zijn. Net als met verscheidene andere zaken gaat dat niet overal even goed. Suggereert de VN nu dat de Nederlandse overheid de zaken, en dan niet alleen zaken rondom de jeugd, nog meer weer op zich nemen ten koste van de lokale overheden die meer een weerspiegeling zijn van de daar aanwezige bevolking? Interessant maar ook niet bepaald een VN-zaak en waarschijnlijk ook niet de oplossing die deze Koninkrijksdelen en haar bevolking prefereren.

Tenslotte de strafbaarheidsmogelijkheden van 16+-ers. Ook onze zaak en zeker geen probleem gezien de zeer gevarieerde en gepaste aanpak van criminaliteit van deze groep.

De VN maakt hiermee weinig indruk en degenen die hier zo over berichten al helemaal niet.
.

Jan Willem de Boer, wo 10 juni 2015 18:32 in reactie op Ginger Ted Reageer op Jan Willem
Jan Willem
Inderdaad Ginger, daarbij ben ik van mening dat de VN zich globaal beter aan de 80/20 regel kan houden. Richt je op de 20% slechtste landen en bereik 80% verbetering wereldwijd.


marcel king, wo 10 juni 2015 17:33 Reageer op marcel
marcel
Logisch dat sommigen hun kinderen onder de arm nemen en op de bus naar Syrië stappen. Dat is om Nederland, de hel op aarde, te ontvluchten.
Joop Schouten, wo 10 juni 2015 19:20 Reageer op Joop
Joop
Het is inderdaad zo ernstig zoals wordt vermeld.
Mensen die dit bagatelliseren zouden zich diep moeten schamen.
.

Falende Moeder, wo 10 juni 2015 19:14 Reageer op Falende
Falende
Joop.nl is nog summier geweest. Luister hier maar naar de Kinderombudsman. http://www.dekinderombudsman.nl/70/ouders-professionals/nieuws/nederland-stevig-op-de-vingers-getikt-door-vn-kinderrechtencomite/?id=535
Gerwin van Eersel, wo 10 juni 2015 18:16 Reageer op Gerwin
Gerwin
De im- dan wel explicitiet standaard boodschap van de reaguurder zal hier zo weer vaak te lezen zijn; "Hou je mond, het is elders ook niet goed dus mag je deze kritiek niet uiten." Tja...
.

Cali Mero, wo 10 juni 2015 17:58 Reageer op Cali
Cali
>>> Citaat: Achttien deskundigen van een VN-comité vinden dat Nederland zich beter en meer moet inzetten voor de rechten van kinderen. Dat schrijft de NOS woensdag. Het gezelschap doet zestig aanbevelingen aan Nederland.

>>> Hmm....uitermate triest en beschamend, 60 aambevelingen een ernstig teken and wake up call...

>>>Fraudelandje....ga maar krom staan en neem vooreerst de schaamhouding aan..!!....Shame and Scandal mensen....ondanks het hebben van bijv. onze "Biblebelt".....!! Die zal ns zeker niet redden en bewaren voor dat misdadig lage gedrag aan kinderen....!!

>> Remember...?? Wie de minste onder u wat aan doet doet MIJ dat aan....!!
Jan de Boer, wo 10 juni 2015 17:45 Reageer op Jan
Jan
Binnen de een goed kapitalistisch systeem
kan dit gewoon worden afgedaan middels een kosten/baten analyse.

De uitkomst is dan wel duidelijk.Frank Lenssen, wo 10 juni 2015 17:22 Reageer op Frank
Frank
Pijnlijk en beschamend.

Zullen patriotten van zekere politieke kleur nu de VN verbaal gaan afschieten?

Ik denk het.

Die heusche Vaederlanders gebruiken de VN als dat in hun straatje te pas komt. In andere gevallen echter zetten ze die bij het grof vuil.

Reacties allemaal:


Frits Jansen, wo 10 juni 2015 21:14 Reageer op Frits
Frits
De PVVD stelt voor het lidmaatschap van de VN op te zzeggen. "Wie denken ze wel dat ze zijn om ons de les te lezen!"
.

Sander VanderWal, wo 10 juni 2015 21:10 Reageer op Sander
Sander
Hier een link met meer info: http://perssupport.nl/apssite/persberichten/full/2015/06/10/Nederland+stevig+op+de+vingers+getikt+door+VN-Kinderrechtencomit

Opvallend, het is de Kinderombudsman zelf die dit bericht naar buiten heeft gebracht. Een aantal kanttekeningen.

Een aantal Caribische eilanden zijn sinds kort deel van Nederland, en tellen dus ook mee. Het aantal arme kinderen stijgt, maar er staat niet bij of het om 2 of 200.000 kinderen gaat. Verder is er het probleem dat kinderen in instellingen nauwelijks bij een pleeggezin geplaats kunnen worden wegens gebrek aan pleeggezinnen. Er is gern sprake van een gebrek aan pleeghuizen.

Ik krijg hier heel erg het gevoel van preken voor eigen parochie van. Dat zalen beter kunnen is altijd zo, of de zaken nu niet acceptabel zijn is niet na te gaan op de manier waarop dit gepresenteerd wordt.
.

Svetlana Karpovo, wo 10 juni 2015 20:10 Reageer op Svetlana
Svetlana
Iemand een linkje naar het daadwerkelijke rapport? Mij is het namelijk niet gelukt na diverse pogingen op Google.

Dat maakt mij trouwens ook argwanend. Mede omdat dit artikel, alsmede dat op de NOS, in zeer vage termen is geschreven.
.

robert van velzen, wo 10 juni 2015 20:08 Reageer op robert
robert
"Armoede, misbruik of mishandeling; veel kinderen hebben het niet makkelijk in Nederland "

Zal de laatste zijn om te beweren dat er ook hier geen ruimte is voor verbeteringen, maar je kunt als kind beter in Nederland geboren dan in heel veel andere landen van de wereld. Die zgn deskundigen van de VN zouden hun tijd beter moeten besteden ....
.

hans detorenkraai, wo 10 juni 2015 20:01 Reageer op hans
hans
Als de VN in haar goede bedoeling zo'n zestig aanbevelingen doet vraag me dan af hoeveel b.v India er kan verwachten. Denk dat op deze mannier we niet veel verder komen. Ondanks de goede bedoelingen hebben de hoeveelheid en daardoor aandacht per punt een zware weg te gaan.
.

Noud Aerts, wo 10 juni 2015 19:52 Reageer op Noud
Noud
Ik vind dat ze kinderen van 16 ook eventueel volgens het volwassene recht moeten kunnen veroordelen.

Als ik soms zie, hoe jeugdigen omgaan met anderen (loverboys) of hoe ze terroriseren en andere de vernieling intrappen of met een scooter en ander dood rijden enz. dan heb ik er totaal geen problemen mee dat ze volgens het volwassene recht behandelt worden. Wel als een volwassene daden kunnen uitvoeren maar voor die daden dan als een kind berecht worden?

Dat gaat er bij mij niet in en ik denk bij velen niet.
.

Joop Schouten, wo 10 juni 2015 19:20 Reageer op Joop
Joop
Het is inderdaad zo ernstig zoals wordt vermeld.
Mensen die dit bagatelliseren zouden zich diep moeten schamen.
.

Falende Moeder, wo 10 juni 2015 19:14 Reageer op Falende
Falende
Joop.nl is nog summier geweest. Luister hier maar naar de Kinderombudsman. http://www.dekinderombudsman.nl/70/ouders-professionals/nieuws/nederland-stevig-op-de-vingers-getikt-door-vn-kinderrechtencomite/?id=535
.

Ginger Ted, wo 10 juni 2015 18:17 Reageer op Ginger
Ginger
De zwaar overdreven, gekleurde, en selectieve berichtgeving, en de nog meer overtrokken bijgeplaatste foto van een bang kind is misselijkmakend als je doorhebt dat het, niet onverwacht, niet zozeer gaat om deze kinderen maar veeleer om Nederland in een kwaad daglicht te zetten uit het welbekende "weg met ons"-sentiment.

Het gaat natuurlijk zeer goed met mensen in Nederland, ook de kinderen, en ook waar het kinderrechten betreft, zeker in vergelijking met de rest van de wereld, maar het kan altijd beter, zoals waar het jeugdzorg betreft.

Maar welke punten worden nu werkelijk bedoeld?

Decentralisatie van de jeugdzorg??? Daar mag de VN zorgen over hebben daar dit een heroriëntering van de zorg inhoudt, en zoals bij ieder stevig ingrijpend proces vanuit een bestaande situatie, ook problemen zal opleveren. Maar dat wil zeker niet zeggen dat het niet zal leiden tot meer passende en dus zelfs betere jeugdzorg dan de huidige. Het is aan Nederland tijdens dat proces goed op te blijven letten en adequaat op te treden waar het niet goed loopt maar dat hoeft de VN hen niet te vertellen. Onzin dus dat de VN dat doet.

Dat het met de rechten van kinderen in Koninkrijksdelen in het Caribische gebied niet zo goed zou lopen is eveneens voornamelijk een zaak van de daar aanwezige autoriteiten en slechts indirect een zaak van de Nederlandse overheid. De Nederlandse overheid moet weliswaar een oogje in het zeil houden maar tegelijkertijd geldt, zoals deze Koninkrijksdelen dat ook wilden , dat zij vooral zelf verantwoordelijk zijn. Net als met verscheidene andere zaken gaat dat niet overal even goed. Suggereert de VN nu dat de Nederlandse overheid de zaken, en dan niet alleen zaken rondom de jeugd, nog meer weer op zich nemen ten koste van de lokale overheden die meer een weerspiegeling zijn van de daar aanwezige bevolking? Interessant maar ook niet bepaald een VN-zaak en waarschijnlijk ook niet de oplossing die deze Koninkrijksdelen en haar bevolking prefereren.

Tenslotte de strafbaarheidsmogelijkheden van 16+-ers. Ook onze zaak en zeker geen probleem gezien de zeer gevarieerde en gepaste aanpak van criminaliteit van deze groep.

De VN maakt hiermee weinig indruk en degenen die hier zo over berichten al helemaal niet.
.

Jan Willem de Boer, wo 10 juni 2015 18:32 in reactie op Ginger Ted Reageer op Jan Willem
Jan Willem
Inderdaad Ginger, daarbij ben ik van mening dat de VN zich globaal beter aan de 80/20 regel kan houden. Richt je op de 20% slechtste landen en bereik 80% verbetering wereldwijd.
.

Falende Moeder, wo 10 juni 2015 19:11 in reactie op Ginger Ted Reageer op Falende
Falende
Ik zou de decentralisatie van jeugdhulp maar niet zo makkeiljk relativeren. Als ik een ouder nu een bepaalde hulpverlener of instelling wil adviseren, weet ik bij God niet wat ik die ouder moet aanraden. Ouders van een kind met problemen weten echt niet waar ze naar toe moeten voor hulp. Gemeentes wijzen zeer heftige zorgvragen over hulpbehoeftige jeugd af onder het mom van 'eigen kracht' omdat ze geen geld. hebben. En dat omdat Van Rijn de Kamers voorhield dat het allemaal vanzelf zou goedkomen, net zoals bij het PGB steeds gebeurt. En als dan een kamerlid vroeg hoe het moest met zo'n klein budget, dan was het antwoord van Van Rijn dat de gemeentes het maar moeten regelen en dat het vanzelf goed komt.
De zorg die ons kind voorheen kreeg was passend en uitstekend. Het gaat goed met hem met de zorg die hij een aantal jaren terug kreeg. De regering strooit het volk samen met de media zand in de ogen.
.

Gerwin van Eersel, wo 10 juni 2015 18:16 Reageer op Gerwin
Gerwin
De im- dan wel explicitiet standaard boodschap van de reaguurder zal hier zo weer vaak te lezen zijn; "Hou je mond, het is elders ook niet goed dus mag je deze kritiek niet uiten." Tja...
.

Cali Mero, wo 10 juni 2015 17:58 Reageer op Cali
Cali
>>> Citaat: Achttien deskundigen van een VN-comité vinden dat Nederland zich beter en meer moet inzetten voor de rechten van kinderen. Dat schrijft de NOS woensdag. Het gezelschap doet zestig aanbevelingen aan Nederland.

>>> Hmm....uitermate triest en beschamend, 60 aambevelingen een ernstig teken and wake up call...

>>>Fraudelandje....ga maar krom staan en neem vooreerst de schaamhouding aan..!!....Shame and Scandal mensen....ondanks het hebben van bijv. onze "Biblebelt".....!! Die zal ns zeker niet redden en bewaren voor dat misdadig lage gedrag aan kinderen....!!

>> Remember...?? Wie de minste onder u wat aan doet doet MIJ dat aan....!!
.

Roland Bruynesteyn, wo 10 juni 2015 17:52 Reageer op Roland
Roland
Met 60 aanbevelingen voor Nederland maakt deze commissie zichzelf wel een beetje belachelijk.
.

Frank Lenssen, wo 10 juni 2015 18:26 in reactie op Roland Bruynesteyn Reageer op Frank
Frank
Waarom?

Als het aantal misstanden groot is, is het aantal aanbevelingen dat ook.

Het is onwerkelijk, hoe iemand een commissie met 60 punten van kritiek 'belachelijk' kan noemen.
.

Mark Gh, wo 10 juni 2015 18:39 in reactie op Frank Lenssen Reageer op Mark
Mark
Dat ligt maar aan de rest van de punten en de onderbouwing van allemaal. Niemand die daar iets over kan vinden zolang dat rapport niet online staat. Heeft iemand het al kunnen vinden en lezen?
.

Roland Bruynesteyn, wo 10 juni 2015 19:20 in reactie op Frank Lenssen Reageer op Roland
Roland
Frank, het is met de 80-20 regel elders al uitgelegd: ik wil Nederland niet verdedigen als het perfecte land, integendeel, maar een VN-commissie die hier wat komt zeggen over kinderrechten is net zo dom bezig als een VN-commissie die hier (hypothetisch) iets over racisme komt zeggen.

Kan ongetwijfeld allemaal beter, maar in Nederland kan de VN dat overlaten aan de samenleving. Ze kunnen zich beter richten op 'failed states' en andere landen waar de problemen van een iets andere orde zijn.

Wat zou het voor jou als pakweg Noor of Griek betekenen voor je draagvlak voor de VN als zo'n rapport over Nederland verschijnt? Even (uit)lachen natuurlijk, maar daarna denk je: "Doet de VN dit van onder meer de Noorse/Griekse bijdrage? Stellen ze wel de juiste prioriteiten?"

Dat vraag ik me dus ook af.
.

Meta Foor, wo 10 juni 2015 17:51 Reageer op Meta
Meta
en het gaat zo goed met nederland ...? zeker alleen in den haag
.

Mark Gh, wo 10 juni 2015 17:49 Reageer op Mark
Mark
Staat dat VN rapport ook ergens online? Ben erg benieuwd naar de onderbouwing namelijk.
.

Rita Blommestyn, wo 10 juni 2015 17:46 Reageer op Rita
Rita
Hier zit m de tragedie: Pleegouders haken af door de beledigende bureaucratische controle van de instanties. Die instanties voelen zich daar weer toe gedwongen omdat ze verantwoordelijk worden gehouden voor misstand-incidenten.
.

Jan de Boer, wo 10 juni 2015 17:45 Reageer op Jan
Jan
Binnen de een goed kapitalistisch systeem
kan dit gewoon worden afgedaan middels een kosten/baten analyse.

De uitkomst is dan wel duidelijk.
.

Edo Vos, wo 10 juni 2015 17:44 Reageer op Edo
Edo
Als het volgens de VN hier zo slecht gesteld is met de kinderrechten, ben ik benieuwd hoe zich dat verhoud naar andere landen.

Ook interessant voor een multiculturele samenleving als de Nederlandse, is wat de verschillen zijn per cultuur groep. Dan kan er evt wat aangedaan worden.
.

F Bidar, wo 10 juni 2015 18:14 in reactie op Edo Vos Reageer op F
F
Zoek je naar zondebok om het probleem afwenden naar migranten en moslims?
.

Frank Straathoff, wo 10 juni 2015 18:47 in reactie op F Bidar Reageer op Frank
Frank
Meteen in de slachtofferrol.
Waarom?
.

F Bidar, wo 10 juni 2015 19:35 in reactie op Frank Straathoff Reageer op F
F
Slachtofferrol? Hoe kom je eraan?

Ik zie dat de autochtoon slachtoffer is geworden van eigen waan, het is heerlijk af en toe zien dat VN niet alleen tegen de zwakke landen is, soms ook tegen westerse machtige landen optreedt en hun vuile was buiten zet!
Dit keet ben jij in slachtofferrol gevallen!
.

Falende Moeder, wo 10 juni 2015 17:35 Reageer op Falende
Falende
Een ander terecht kritiekpunt in deze aanbevelingen van de VN is het systeem van 'passend onderwijs'. Dat zou moeten garanderen dat elk kind ergens naar school kan, bij onderwijsbeperkingen met voldoende aanpassingen. (Vroeger had je hiervoor speciaal onderwijs, dat er steeds minder is, of het nu afgeschafte 'rugzakje' met twee uur hulp per week op school).
Er zitten duizenden kinderen thuis omdat ze niet geschikt zijn volgens scholen, bijvoorbeeld anders dan gemiddeld in elkaar zitten. Deze kinderen zijn het slachtoffer van een soort van marktwerking in het onderwijs.
Dat deze kinderen wel degelijk vaak naar een reguliere school kunnen met wat hulp hebben de twee scholen van onze zoon bewezen. Ze hebben hem relatief gelukkig gemaakt, ondanks zijn problemen.
Helaas accepteren we te vaak dat kinderen in nood niet geholpen zouden kunnen worden, en het kan wel!
Informatie kan men vinden op Twitter bij #passendonderwijs.
.

Lodewijk Langeweg, wo 10 juni 2015 17:57 in reactie op Falende Moeder Reageer op Lodewijk
Lodewijk
Het is onderdeel van Agenda 21: het met opzet dom houden van kinderen. Hoor het van een vrouw -insider die betrokken was in de ontwikkeling van die Agenda 21- en er de klok over luidt:

"The Deliberate Dumbing Down of… Society, America, the World–Charlotte Iserbyt"
https://askmarion.wordpress.com/2013/01/20/the-deliberate-dumbing-down-of-society-america-the-worldcharlotte-iserbyt/
.

marcel king, wo 10 juni 2015 17:33 Reageer op marcel
marcel
Logisch dat sommigen hun kinderen onder de arm nemen en op de bus naar Syrië stappen. Dat is om Nederland, de hel op aarde, te ontvluchten.
.

Frank Lenssen, wo 10 juni 2015 17:54 in reactie op marcel king Reageer op Frank
Frank
Wat heeft deze mislukte grap met het onderwerp te maken?

Ik vermoed dat jij het goed maakt. En dat je er geen weet van hebt dat dat met heel veel andere Nederlanders niet het geval is.
.

Agnes Koelemij, wo 10 juni 2015 17:24 Reageer op Agnes
Agnes
Daar sta je als "beschaafd en welvarend" land toch flink mee in je hemd! Hoe diep kan een land nog zinken, als bijna de helft al onder de zeespiegel ligt? Mijn kaken zijn roder dan de bovenste baan van de Nederlandse vlag, ik schaam me kapot!
.

Frank Lenssen, wo 10 juni 2015 17:22 Reageer op Frank
Frank
Pijnlijk en beschamend.

Zullen patriotten van zekere politieke kleur nu de VN verbaal gaan afschieten?

Ik denk het.

Die heusche Vaederlanders gebruiken de VN als dat in hun straatje te pas komt. In andere gevallen echter zetten ze die bij het grof vuil.
.

Edo Vos, wo 10 juni 2015 17:48 in reactie op Frank Lenssen Reageer op Edo
Edo
Je hoeft echt niet een politieke kleur te hebben om in te zien - los van dit onderwerp- dat de VN bij lange na niet functioneert.

Het is sowieso niet verstandig om politiek instituten zonder meer te vertrouwen; ook niet als ze iets zeggen dat in je straatje past.
.

F Bidar, wo 10 juni 2015 18:06 in reactie op Frank Lenssen Reageer op F
F
“Die heusche Vaederlanders gebruiken de VN als dat in hun straatje te pas komt. In andere gevallen echter zetten ze die bij het grof vuil.”

Dat wijkt niet af van wat Iran en Saoedi-Arabië met VN doen!
.

Jan Willem de Boer, wo 10 juni 2015 20:04 in reactie op Frank Lenssen Reageer op Jan Willem
Jan Willem
Bij het grofvuil zetten? Net als die Welt doet bedoel je. Auteur Clemens Wergin is overigens Büroleiter Washington DC

http://www.welt.de/debatte/kommentare/article141914839/Die-UN-sind-mindestens-so-versumpft-wie-die-Fifa.html

De reden dat ik het corrupte tandenloze UN al jaren niet meer serieus neem.
.

Zaffer Y, wo 10 juni 2015 17:22 Reageer op Zaffer
Zaffer
Dat geeft 'kinderen' die een volwassen delict plegen dan twee jaar vrij spel.
Je zult zien dat criminaliteit tussen de leeftijdcategorie 16 naar 18 zal groeien en in heftigheid zal toenemen.
.

Frank Lenssen, wo 10 juni 2015 17:35 in reactie op Zaffer Y Reageer op Frank
Frank
Het is duidelijk dat je geen weet hebt van de menselijke ontwikkeling naar de volwassenheid.

En je hangt er gemakshalve maar weer eens een rechtse fantasie aan op.

Ik noem dat: gevaarlijk denken. Wat kan leiden tot gevaarlijke toestanden, als genoeg mensen dezelfde mening gaan vormen.

Desgewenst wil ik je best wetenschappelijke literatuur doen toekomen (pedagogiek, psychologie, neurowetenschappen) om een en ander toe te lichten.
.

Nico deMus, wo 10 juni 2015 17:55 in reactie op Frank Lenssen Reageer op Nico
Nico
@@En je hangt er gemakshalve maar weer eens een rechtse fantasie aan op.@@

Ben benieuwd naar de linkse fantasie.
pappen en nathouden?
.

Zaffer Y, wo 10 juni 2015 18:14 in reactie op Frank Lenssen Reageer op Zaffer
Zaffer
Geef die literatuur maar aan de criminelen die jongeren (kinderen voor de wet) inzetten omdat zij lagere straffen krijgen.
Plus u heeft het over 'gevaarlijk denken' .. we hebben het hier over criminaliteit niet over een knokpartijtje op het schoolplein.
In elk individueel geval ligt het nog aan de Rechter of het delict dusdanig erg is dat er volwassenenrecht aan te pas moet komen.
Ik citeer:

"Adolescentenstrafrecht voor jongeren van 16 tot 23 jaar

Sinds 1 april 2014 kunnen jongeren van 16 tot 23 jaar als minderjarige of als volwassene worden berecht. Dan geldt het adolescentenstrafrecht. Hierdoor kan de rechter meer rekening houden met de ontwikkeling van een jongere. Bij sommige jongeren slaat een harde aanpak aan. Anderen hebben meer baat bij begeleiding, ook al zijn ze misschien ouder."

Dus met het verhogen van de leeftijd verhinderen wij de Rechters ook daadwerkelijk Recht te spreken.
Is dit wat u propageert?
Want wees nu even eerlijk: als uw zoon/dochter/geliefde wordt omgebracht door een 17 jarige, ziet u deze dan liever een paar maanden schoffelen of jaren achter de tralies?

Bron:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/straffen-en-maatregelen/jeugdstraffen
.

Ed Gilbert, wo 10 juni 2015 17:48 in reactie op Zaffer Y Reageer op Ed
Ed
Er bestaan geen volwassen delicten, alleen volwassen daders. Jongere mensen kunnen hun daden nog niet overzien, en daarom is er kinderrecht. De wetgeving verschuiven is fout en wordt terecht door de VN ter verantwoording geroepen. Het hoort geen onderwerp tot discussie te zijn, net als mensen rechten.
.

Mark Gh, wo 10 juni 2015 18:25 in reactie op Ed Gilbert Reageer op Mark
Mark
Probleem is daarmee wel dat de grens van 18 niets meer dan een fictieve grens is. Het moment van mentaal volwassen worden verschilt per persoon.

De meeste mensen kunnen op 16 jarige leeftijd al prima overzien wat de gevolgen van hun daden zijn. Sommigen kunnen dat op hun 30e nog steeds niet.
.

Raven 63, wo 10 juni 2015 18:27 in reactie op Ed Gilbert Reageer op Raven
Raven
Mee eens. Ik moest overigens direct hieraan denken, toen ik de titel van het stuk las:

http://plazilla.com/page/4295114585/ma-a-r-dan-1-miljoen-nederlanders-waarvan-384-000-kinderen-leven-onder-de-armoedegrens-armoede-bestaat-ook-bij-ons

http://www.nrc.nl/nieuws/2015/04/17/kinderombudsman-kritisch-over-jeugdzorg-na-decentralisatie/

Er is veel meer mis dan de meeste mensen denken. Ze zien het niet. Ze horen het niet. Dus is het er niet. Nou... jawel. En OF het er is.
.

F Bidar, wo 10 juni 2015 18:12 in reactie op Zaffer Y Reageer op F
F
Zo denken ook de religieuze moslims over hun dochters: als zij niet hoofddoek dragen worden straks bloot gelegd aan alles en wat of ze worden een tiener moeder! Hetzelfde geldt voor de trouwleeftijd van die meiden.
Je logica wijkt niet veel af van hen: laat jongeren in jongere leeftijd als volwassene verantwoordelijkheid dragen voor hun daden!

Ik verwacht wel een evenwichtige standpunt en gelijke benadering van jou! 

Naar Cultuur, multiculturalisme, cultuurverraad , Cultuur, multiculturalisme ,  Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]