De Volkskrant, 01-10-2013, column door Bert Wagendorp .2010

Koningsmantel

Tussentitel: Ik sta hier dus wel met een gordijn om de schouders

De hermelijnen mantel die koning Willem-Alexander droeg toen hij op 30 april de troon besteeg, was niet de mantel die Willem I droeg toen hij in 1815 tot koning der Nederlanden werd benoemd. Ik herhaal: het was níét dezelfde mantel. Mocht u nog altijd denken dat het wel dezelfde mantel was: dat is dus niet zo.

Als er één dossier is waarmee de Volkskrant voorop loopt, dan is het wel dat van de koningsmantel. Wij volgen de sage op de voet. Volkomen terecht, want het verhaal begint zich te ontwikkelen tot een queeste, een zoektocht naar het waarom van de ontkenning, een heroïsch duel tussen werkelijkheid en koninklijke illusie.

Waar zijn de Oranjes bang voor?

Volkskrant-lezers wisten allang dat Willem-Alexander werd ingehuldigd in een opgekalefaterde koningsmantel uit 1948 en niet in die uit 1815. Afgelopen maart stond er al een groot artikel in de bijlage V over de kwestie, waarin de auteurs Dieuwke Grijpma en Dorine Hermans elke twijfel uit de weg ruimden. Gisteren zetten ze de puntjes op de i, met een paar explosieve rekeningen uit Zwitserse archieven en de fenomenale kroongetuige Leimgruber.

De rekening van de interieurfirma Klingele uit Basel is het meest aangrijpende document. Klingele deed namelijk in gordijnen. Fluweel, niet van een Florentijns stoffenhuis uit 1412, maar van de gordijnengigant. Niet voor niets mocht couturier Dolder van Juliana geen woord loslaten over de nieuwe mantel. Ook voor Beatrix was de zaak staatsgeheim.

Op de staatsiefoto van de koning die gisteren in de krant stond, zie je dat de kwestie ook hem niet onberoerd laat. De doorgaans zo opgewekte vorst kijkt vol twijfel en bijna angstig in de camera. Het is natuurlijk sowieso niet prettig dat je als gezonde Hollandse jongen een fluwelen geval met hermelijn eraan om je schouders moet hangen en daar dan ook nog in wordt gefotografeerd. Maar wat de foto tragisch maakt, is dat het op Willem-Alexanders voorhoofd staat geschreven: Ik sta hier dus wel met een Zwitsers gordijn om mijn schouders.

En dat hermelijn is tweedehands spul van mevrouw Brenninkmeijer van C&A dat ze er in 1980 hebben aangenaaid.

En we moeten nog altijd de rekening betalen.

En ik sta hier dus giga voor lul in een fluwelen nepjurk.

Uit al die vreselijke gedachten moet bij Willem-Alexander de ontkenning zijn geboren. Begrijpelijk, maar niettemin betreurenswaardig. De vorst heeft besloten de waarheid het mes op de keel te zetten: het is bij deze en bij koninklijk besluit de koningsmantel van mijn betbetbetovergrootvader.

De Oranjes staan in het mondiale royaltywezen ergens onder aan de ladder, en als die andere jongens straks horen dat ze in een gordijn gehuld de troon bestijgen, komt het nooit meer goed en kan Amalia een goede partij vergeten.

Drie dagen voor zijn troonsbestijging zat Willem-Alexander op tv pontificaal te vertellen dat het de twee eeuwen oude koningsmantel was die hij ging dragen. Bij de RVD volgen ze de vorstelijke waarheid als een loops snuffelhondje.

Maar het is de plicht van de Volkskrant de koning te blijven wijzen op zijn misvatting. Grijpma en Hermans gaan desnoods op zoek naar de échte koningsmantel van Willem I, waarin couturier Dolder aan het eind van zijn leven parmantig de homobars van Basel frequenteerde.

Het is jammer wanneer het zo moet, we doen het liever niet, maar we moeten koste wat het kost voorkomen dat met Amalia straks alles weer opnieuw begint.


 

Naar Cultuur, multiculturalisme, cultuurverraad , Cultuur, multiculturalisme ,  Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]