De Volkskrant, 03-11-2009, Remco Meijer
30 jan.2010

Beladen begrip zet Binnenhof op scherp

Analyse Extreem-rechts | Wetenschappers betitelden Geert Wilders als extreem-rechts, en dat is electoraal hoogst onwelkom.

Tussentitel: De kwalificatie riekt naar het overschrijden van de wet

Op de dag waarop vijf jaar geleden cineast en columnist Theo van Gogh werd vermoord, voerden politici maandag in Den Haag via diverse media een allesbehalve prettig gesprek. Inzet was een bericht zaterdag in de Volkskrant, waarin drie wetenschappers Geert Wilders betitelden als extreem-rechts. Diens PVV zou de democratie ondermijnen.

Het zijn zware kwalificaties voor een politieke beweging die met negen zetels democratisch is gekozen in de Tweede Kamer en die zich in het parlementaire handwerk in toenemende mate opstelt als een partij waarmee je zaken kunt doen. Een onderzoek naar de jeugdzorg, een kraakverbod, met de SP tegen verhoging van de AOW-leeftijd: de PVV doet gewoon mee.

Partijleider Wilders schuwt niettemin de harde teksten nog altijd niet. Dat bleek al in het weekeinde, toen hij repte van ‘de zoveelste ziekelijke poging van de elite ons te demoniseren’. De in december te verschijnen studie, verricht in opdracht van Binnenlandse Zaken, noemde hij ‘baggeronderzoek van de linkse onderzoeksmaffia’ – idioom uit het bekende repertoire.

Maar maandag liep de temperatuur snel op. PvdA-minister Van der Laan (Wonen, Wijken, Integratie) kwam in De Pers tot dezelfde conclusie als de onderzoekers. Hij schetste het risico van een eventuele grote aanhang voor de PVV na verkiezingen. ‘Als één iemand iets geks roept, moet je niet meteen denken: is dat gevaarlijk voor de rechtsstaat? Maar als veel mensen dat roepen, dan is dat iets waarmee je rekening moet houden.’

D66-leider Pechtold meldde dat hij het altijd al had gezegd: ‘Geert Wilders is een racist en extreem-rechts. Eindelijk is er nu een wetenschappelijke onderbouwing.’

Daarop schakelde Wilders over naar de hoogste retorische versnelling, met ongekend felle beschuldigingen. Van der Laan en Pechtold ‘dragen bij aan een klimaat van haat en geweld tegen mij en de PVV. PvdA en D66 hebben blijkbaar niks geleerd van de moord op Pim Fortuyn’. Zelfs noemde hij beide politici ‘politieke handlangers van Mohammed B.’, de moordenaar van Van Gogh.

De felheid van Wilders laat zich verklaren uit zijn wens van de PVV een volkspartij te maken die aan de rechter VVD-flank knaagt, van de vakbondsachterban van de SP snoept en vooral ‘doet wat de PvdA nalaat’, zoals hij dat formuleert. Immigratie en integratie zijn de hoofdthema’s, maar het stempel extreem-rechts is daarbij uit electoraal oogpunt hoogst onwelkom.

Ook al blijft in de gangbare definities extreem-rechts (net als de ‘extreem-linkse’ SP) binnen de grenzen van de wet, de kwalificatie riekt naar het overschrijden ervan. Wordt een partij met intimidatie en geweld geassocieerd, dan is het onmogelijk het hoge zeteltal te halen dat de PVV ambieert.

De betiteling ‘racist’ is ook al zo’n gevoelige. Wilders bestrijdt een in zijn ogen totalitaire religie, maar moslim-zijn is geen rassenkenmerk. Nog los van de vraag wat de sociale cohesie ernstiger in gevaar brengt: de radicale islam, of iemand die daartegen ageert.

Van der Laan noemde de verwijzing naar Mohammed B. ‘grof’ en Pechtold sprak van een ‘onzinnige complottheorie’. Duidelijk is dat met de academische legitimatie van het beladen begrip ‘extreem- rechts’, in een overheidsrapport, het verbale gevecht op het Binnenhof in een nieuwe fase komt.Naar PVV  , Politiek lijst , Politiek & Media overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]