De Volkskrant, 28-01-2010, van verslaggevers (voorpagina) 30 jan.2010

Rapport Binnenlandse Zaken: PVV 'nieuw rechts radicaal'

Ter Horst: verantwoordelijkheid inhoud bij onderzoekers | Wilders ziet ‘beïnvloeding van procesgang’.

De PVV van Geert Wilders kan worden bestempeld als ‘nieuw rechts radicaal’. De partij richt zich op ‘het eigene’, heeft een afkeer van ‘het vreemde’ en politieke tegenstanders en hangt naar het autoritaire. Dat concludeert het rapport Polarisatie en radicalisering in Nederland, dat in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken is uitgevoerd en woensdagavond naar de Tweede Kamer is gestuurd.

In een begeleidende brief schrijft minister Ter Horst dat de ‘verantwoordelijkheid voor de inhoud van het rapport geheel bij de onderzoekers’ ligt. Verder rept zij met geen woord over de inhoud.

Eind vorig jaar ontstond ophef over het rapport toen de Volkskrant meldde dat Binnenlandse Zaken conclusies over de PVV wilde afzwakken. De kwalificatie extreem-rechts lag politiek gevoelig.

Het rapport bevat veel onzin, reageert Wilders. Dat de onderzoekers stellen dat zijn uitingen ‘een in strafrechtelijk opzicht discriminatoir karakter lijken te hebben’, betitelt de PVV-leider als het ergste, omdat hij momenteel wordt vervolgd wegens onder andere haatzaaien. Wilders noemt het ‘slecht en vilein’ dat Ter Horst niet expliciet afstand neemt van de kwalificaties over de PVV. ‘Samen met het momentum is dat regelrechte beïnvloeding van de procesgang.


Naar Menswetenschappen, regels , Menswetenschappen, huidig , Wetenschap, lijst  , Wetenschap overzicht , of site home

[an error occurred while processing this directive]