WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Multiculturalisme: cultuurverraad

14 jul.2009

Voor de hele groep van intellectuelen geldt dat het cultuurverraad een ingebakken verschijnsel lijkt te zijn, maar het meest pregnant is het waarschijnlijk wel bij de sociologen - dat heeft waarschijnlijk te maken het ideologische tweetal dat zegt dat alle culturen gelijk(waardig) zijn, en ook alle mensen.
   In onderstaande verzameling concentreren we op een speciaal ernstig geval, dat Peter Hilhorst. Die keuze is bepaald door zijn vaste column in de Volkskrant, en de manier waarop hij die plaats misbruikt voor propaganda. Een ander soortgelijk geval is dat van hoogleraar sociologie en GroenLinks senator Evelien Tonkens, maar daarover later meer.
    Het eerste geval, en aanleiding voor deze verzameling, is de combinatie van de eerste twee artikelen:


De Volkskrant
, 24-08-2009, Bert Wagendorp:


Tariq

Tussentitel: Vroeger waren we goed in de klompendans, nu in de hysterische polka

“Zeventien docenten en hoogleraren van de Erasmus Universiteit tekenden zaterdag op de opiniepagina van NRC Handelsblad protest aan tegen het ontslag van hun collega Tariq Ramadan.
    Volgens hen dienen op een universiteit 'verstand en argumentatie' de boventoon te voeren en niet de gevoelens die iemands gedrag oproepen. Ze riepen het College van Bestuur daarom op het ontslag terug te draaien.
    Dat zou me weer een stampij geven - het lijkt me trouwens onwaarschijnlijk dat het inderdaad zover komt.
    Vroeger waren we in Nederland zeer bedreven in de klompendans, tegenwoordig in de hysterische polka.
    Zaterdag danste Carel Brendel op de opiniepagina van de Volkskrant weer schuimbekkend van woede in het rond. Het was niet alleen een schandaal dat Ramadan in Rotterdam ooit bruggen had mogen bouwen - zoals Amanda Kluveld eerder in de Volkskrant had betoogd - het was een schandaal dat hij was aangenomen!
    Het woord schandaal heeft allang elk gewicht verloren, maar de islamverschrikkers kunnen er geen genoeg van krijgen; ze vinden nu eenmaal bijna alles een schandaal.
    Tariq Ramadan is op de Iraanse staatstelevisiezender Presstv - vanuit een studio in Londen - gastheer van het praatprogramma Islam & Life. Dat wordt wekelijks uitgezonden en je kunt het ook op internet zien. Om te controleren of Ramadan erin oproept tot de jihad heb ik gistermiddag een paar uitzendingen bekeken - ze duren maar 25 minuten.
    In de uitzending 'Europe and Islam' van 18 juni pleitten de gasten met instemming van Tariq voor meer betrokkenheid van moslims bij de westerse samenlevingen waarin ze leven en kwam een vertegenwoordiger van de rechts-radicale BNP uitgebreid aan het woord.
    In 'Women's rights and Islam' had hij de beroemde Leila Ahmed aan de lijn - Presstv is duidelijk een armlastige zender met een beperkt reiskostenbudget. Ahmed zei dat het er met de vrouwenrechten in islamitische landen beroerd voorstond - dat vond Ramadan ook.
    Islam & Life leek mij een zeer redelijk programma en het zou mij niet verbazen wanneer Ramadan binnenkort ook bij Presstv zal worden ontslagen wegens de moderne praatjesmakerij van hem en zijn gasten.
    Of het moet zo zijn dat Ramadan inderdaad een slang is die met dubbele tong spreekt. In het Engels ons een beetje naar de mond praten en in dat onbegrijpelijke Arabisch van hem de baarden ophitsen en theoretisch klaarstomen voor de islamitische wereldrevolutie.
    Dat zou natuurlijk kunnen - mijn Arabisch is nog slechter dan dat van Carel Brendel en Amanda Kluveld. Maar als het inderdaad zo is dat de wetenschapper Ramadan op verschillende podia verschillende theorieŽn ten beste geeft, dan lijkt me dat een reden te meer hem in elk geval in dienst te houden op de universiteit en hem daar het vuur na aan de schenen te leggen.
    Aan de universiteit van Oxford is Ramadan hoogleraar Contemporary Islam Studies. Hij wordt er niet ontslagen. 'De vrijheid van meningsuiting is voor de universiteit een fundamenteel recht', schreef de universiteit. Wat wil je, schreef Brendel zaterdag, in Oxfordshire hebben ze agentes met een nikab - dat niveau dus.
    Op een universiteit die is vernoemd naar de grote humanist Erasmus wordt iemand ontslagen omdat hij met zijn optreden op een staatstelevisiezender zou bijdragen aan goedkeuring van het bewind in Iran.
    Wat natuurlijk niet de werkelijke reden was. Ramadan is ontslagen omdat het CvB van de Erasmus Universiteit meehuilt met de wolven in het Hollandse bos.
    Schandaal!Naar Cultuur, multiculturalisme, cultuurverraad , Cultuur, multiculturalisme ,  Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .