De Volkskrant, 11-03-2013, van verslaggeefster Janny Groen 16 mrt.2013

Reportage | Turkse jongens en de Holocaust

Weinig steun bedreigde onderzoeker

Turkse jongeren in Arnhem steunen de antisemitische uitspraken van leeftijdsgenoten in een recente NTR-uitzending. De man die ze optekende durft zijn huis niet meer uit.


Aan de rand van de Arnhemse achterstandswijk 't Broek hangt een spandoek van de lokale scoutingclub met de tekst 'Laat je uitdagen'. Drie Nederlands Turkse jongens, diep weggedoken onder hun drijfnatte capuchons, lopen erlangs en roepen dat ze zich graag laten uitdagen. 'Door die joodse Turk, die is ondergedoken.'

Ze zeggen de NTR-uitzending te hebben gezien (op internet), waarin 'die verrader' met Turkse jongens spreekt over hun bewondering voor Hitler. Aan het slot van de uitzending wedden de jongens voor 50 euro dat de man (de wetenschapper Mehmet Sahin) er nooit in zal slagen hen op andere gedachten te brengen. 'Want Joden zijn gewoon slecht, daarom haten wij ze.'

Die weddenschap zouden 'Ali', 'Ali' en 'Ali', zoals het Arnhemse trio zich baldadig noemt, ook wel willen aangaan. Zij denken er net zo over als de jongens in dat programma.

Sahin (32), die promotieonderzoek doet aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, woont al jaren in 't Broek. Hij is actief als vrijwilliger op allerlei fronten, onder andere als huiswerkbegeleider. Voor de NTR-serie Onbevoegd Gezag liet hij zich filmen terwijl hij met een viertal Turkse jongens probeert het dagboek van Anne Frank te bespreken.

De minderjarige jongens, vol in beeld, zeggen de vreselijkste dingen. Dat iedereen op een dag Hitler dankbaar zal zijn dat hij alle Joden probeerde te vermoorden. Dat ze de moord op zigeuners tijdens de Tweede Wereldoorlog 'wel zielig' vinden, maar van Joden niet. 'Weten jullie wel dat Hitler ook baby's van 6 maanden liet ombrengen', zegt Sahin vertwijfeld. 'Als het Joden zijn, is het goed', antwoordt een van de jongens.

Na de uitzending wordt Sahin uitgescholden en ge´ntimideerd. Hij krijgt ook e-mails met doodsbedreigingen, voelt zich niet veilig meer in zijn wijk, heeft slapeloze nachten.

Op advies van de Arnhemse burgemeester Pauline Krikke wordt hij, met zijn vrouw en twee kinderen, enkele dagen ondergebracht in een hotel buiten de wijk. Sinds donderdag is hij weer terug in 't Broek. Volgens ingewijden is hij aan de antidepressiva en durft hij vooralsnog niet naar buiten te gaan.

Op straat is zaterdagmiddag weinig sympathie te bespeuren voor de wetenschapper. Bij de Aldi in de wijk willen maar weinigen iets over hem zeggen. De meesten zeggen 'iets' te hebben vernomen over een bedreigde Turk en dat er politie bij betrokken was.

Een Turkse man sist dat Sahin 'een Koerdische verrader' is, die 'werkt voor de joodse geheime dienst en kinderen misleidt.' Een vrouw noemt hem 'slecht', omdat hij kwetsbare minderjarigen op de tv heeft gebracht zonder toestemming van de ouders. Diverse bronnen melden dat twee jongens aangifte tegen Sahin hebben gedaan.

Het PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch is zaterdag ook in 't Broek. Samen met zijn partijgenoot, het Statenlid Yasemin Cegerek, bezoekt hij sleutelfiguren uit de Turkse gemeenschap. Hij probeert openlijke steun voor Sahin te mobiliseren. 'Sahin heeft gedaan wat we allemaal zouden moeten doen: kinderen leren niet te haten.'

Marcouch heeft ervaring met het bespreekbaar maken van taboe-onderwerpen. Dat wordt al snel ge´nterpreteerd als schande brengen over de gemeenschap. Marcouch: 'Medestanders houden zich meestal stil. Tegenstanders roeren zich heftig. Je krijgt het gevoel dat je er helemaal alleen voor staat.'

Marcouch en Cegerek denken dat de NTR-uitzending is aangegrepen om Sahin in een kwaad daglicht te stellen. 'De sfeer in de wijk is al maandenlang gespannen', zegt Cegerek. Koerden, Turkse christenen en Alevieten voelen zich bedreigd door nationalistische Turken. Sahin is van Koerdische komaf.

Marcouch: 'De spanningen zijn voelbaar. Ik heb Turken gesproken die het kwalijk vinden wat Sahin is overkomen. Maar ze durven er niet mee naar buiten. Ze houden elkaar gegijzeld.'

Achter de schermen wordt wel gewerkt aan acties om het antisemitisme onder de Turkse jeugd terug te dringen, zegt Cegerek. 'Anne Frank voorlezen in het Turks bijvoorbeeld.' Ze omarmt Marcouchs suggestie om Sahin, de Turkse jongens en hun ouders op een excursie naar Auschwitz te sturen. Zelf bezocht ze drie jaar geleden vernietigingskamp Sobibor. 'Honderd procent zeker dat de jongens van zo'n bezoek diep onder de indruk raken.'Naar Islam, onderwerping , Islam, cultuurbeelden , Allochtonen lijst , Allochtonen overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]