De Volkskrant, 22-03-2013, van verslaggevers Janny Groen en Theo Koelť (voorpagina) 24 mrt.2013

Delftse jihadist gedood in SyriŽ

In SyriŽ is vorige week de eerste jihadstrijder gesneuveld die vanuit Nederland was afgereisd. Volgens bronnen in de Marokkaanse gemeenschap gaat het om de 20-jarige Mourad M. uit Delft. Zijn moeder, die in Rotterdam woont, is afgelopen vrijdag op de hoogte gebracht.

Waar en onder welke omstandigheden M. omkwam, is nog onduidelijk. Een oudere broer van Mourad strijdt ook in SyriŽ. Volgens de bronnen heeft hij telefonisch contact gehad met zijn moeder, die hem smeekte terug te keren. Dat weigerde hij. De broer zou via Saoedi-ArabiŽ - waar hij op oumrah ging, een soort proefbedevaart naar Mekka - zijn doorgereisd naar SyriŽ.

In een paar maanden tijd zijn circa honderd jihadisten vanuit Nederland naar SyriŽ en andere conflictgebieden vertrokken, maakte de Nationale CoŲrdinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) vorige week bekend. Het dreigingsniveau van terrorisme in Nederland is vanwege de omvang en de snelheid van radicalisering van Nederlandse moslims inmiddels verhoogd van 'beperkt' naar 'substantieel'.

De veiligheidsdienst AIVD wil de dood van Mourad M. bevestigen noch ontkennen. 'We gaan niet op elk individueel bericht reageren', zegt een woordvoerder van de dienst. Wel illustreert het bericht volgens de AIVD de vrees dat SyriŽgangers bij gevechtshandelingen betrokken raken. De grootste dreiging, stelt de NCTV, gaat uit van jihadstrijders die terugkeren naar Nederland. Zij hebben in SyriŽ rondgelopen met wapens, dood en verderf gezien, ze zijn getraumatiseerd en zouden een veiligheidsrisico kunnen opleveren voor Nederland.

Twee terrorismedeskundigen waarschuwden vorige week in de Volkskrant voor jongeren die in SyriŽ zwaar teleurgesteld raken omdat ze daar niet altijd een belangrijke rol kunnen vervullen in de strijd. Ze zijn gedoemd rot-klusjes op te knappen achter het front. Ze krijgen hooguit enige training en een roestige kalasjnikov in de handen geduwd. En ze worden nogal eens gebruikt als kanonnenvoer, zeggen deskundigen.

Hoe langer het Westen weigert in te grijpen in SyriŽ, hoe groter de verleiding voor islamitische jongeren in Europa om zich te melden als strijder. Dat zeggen onderzoekers van de gerenommeerde Londense denktank RUSI (Royal United Services Institute). Al decennia duiken strijders vanuit Groot-BrittanniŽ op in oorlogsgebieden, zoals in Afghanistan in de jaren tachtig, BosniŽ in de jaren negentig, recentelijk in LibiŽ en nu in SyriŽ.

'Soms gaat het om geharde jihadisten, in andere gevallen om onervaren, naÔeve jongeren die geschokt zijn door de afschuwelijke beelden van de oorlog en een daad willen stellen', zegt RUSI-onderzoeker Shashank Joshi. Zijn collega Raffaello Pantucci vult aan: 'Het risico voor Europa is dat die laatsten terugkomen als ervaren vechters, met een netwerk dat ze kunnen aanboren om ook hier aanslagen te plegen. Hun hekel aan het Westen zal er in SyriŽ alleen maar groter op zijn geworden.'

Grotere jihadistische organisaties als Jabhat Nusra zouden 'selectief' zijn bij het toelaten van onervaren strijders, maar tal van kleinere groeperingen heten hen welkom. Het is vanuit Europa niet moeilijk SyriŽ binnen te komen.
Naar Menswetenschappen, regels , Menswetenschappen, huidig , Wetenschap, lijst  , Wetenschap overzicht , of site home

[an error occurred while processing this directive]