De Volkskrant, 22-03-2013, van verslaggeefster Janny Groen 24 mrt.2013

Tweede jihadstrijder uit Nederland in SyriŽ gedood

Tussentitel: Lichamen van Soufian en Mourad waarschijnlijk ter plekke begraven

In SyriŽ is een tweede Marokkaans-Nederlandse jihadstrijder omgekomen, melden bronnen in de Marokkaanse gemeenschap. Het gaat om de 20-jarige Soufian, 'een vrijgezelle jongen die woont in een dorp tussen Rotterdam en Delft'.

Volgens de bronnen was Soufian bevriend met Mourad M., wiens dood eerder deze week bekend werd. De twee maakten deel uit van een groep van zo'n 20 tot 25 Nederlandse jihadstrijders uit Rotterdam, Delft en Den Haag. Ze zijn in december, kort na elkaar, naar SyriŽ vertrokken. Daar zouden ze twee maanden hebben getraind.

De ouders van de strijders zijn wanhopig. Bij aankomst in SyriŽ worden de paspoorten van de jihadi's ingenomen. De jongeren kunnen dan niet meer terug naar Nederland, ook als ze dat zouden willen. Een strijder uit Den Haag heeft laten weten dat hij daar weg zou willen, maar niet kan.

De oudere broer van Mourad had vorige week telefonisch contact met zijn moeder in Rotterdam. Zijn moeder smeekte hem terug te keren, maar hij zou hebben geweigerd. Misschien kan hij niet vertrekken. Mourad is getrouwd met een Rotterdamse bekeerlinge, die zwanger is van hem.

De ouders gaan ervan uit dat de lichamen van Soufian en Mourad niet terug naar Nederland komen. Zij hebben vernomen dat jihadstrijders daar ter plekke worden begraven.

Eerder maakte de Nationaal CoŲrdinator Terrorismebestrijding en Veiligheid bekend dat de SyriŽ-gangers verkeerden in het netwerk van radicale groepjes als Behind Bars en Sharia4-Holland.

Die jongeren gingen geregeld in Nederland de straat op om te demonstreren. In Den Haag betoogden ze tegen een mogelijk boerkaverbod. Ze vroegen aandacht (vanuit een symbolische kooi) voor het lot van de Pakistaanse Nederlander Sabir K. Die wordt door Amerika verdacht van het voorbereiden van aanslagen op Amerikaanse troepen in Afghanistan. Hij zit op de terrorismeafdeling in De Schie en vecht zijn uitlevering aan naar de Verenigde Staten.

Het is onduidelijk waar in SyriŽ de groep van Soufian en Mourad zich bevindt. Volgens de bronnen hebben ze zich aangesloten bij de jihadistische groepering Jabhat al-Nusra. Maar terrorismedeskundigen betwijfelen dat. Zij vinden het waarschijnlijker dat ze bij jihadistische splintergroepen zitten. Al-Nusra zou selectief zijn bij het toelaten van onervaren strijders, mede uit angst voor infiltratie van westerse inlichtingendiensten.Naar Menswetenschappen, regels , Menswetenschappen, huidig , Wetenschap, lijst  , Wetenschap overzicht , of site home

[an error occurred while processing this directive]