De Volkskrant, 14-03-2013, van verslaggeefster Janny Groen 17 mrt.2013

Veel Nederlandse 'strijders' in SyriŽ

Een kleine honderd Nederlandse jihadstrijders zijn de laatste maanden naar conflictgebieden afgereisd, met name naar SyriŽ. De omvang en snelheid van radicalisering onder Nederlandse moslims zijn dermate zorgelijk, dat de Nationaal CoŲrdinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof woensdag het dreigingsniveau terrorisme verhoogde van beperkt naar 'substantieel'.

De dreiging schuilt vooral in terugkerende jihadi's. 'Zij kunnen bij terugkomst door hun expertise, ideologische gedrevenheid en strijdervaring een veiligheidsrisico opleveren', aldus de NCTV. Een paar SyriŽ-gangers zijn al terug in Nederland. Schoof: 'Ze zijn bij ons bekend, er wordt op hen gelet.'

Dinsdag bracht Schoof de burgemeesters van vier grote steden op de hoogte van de 'zorgwekkende ontwikkelingen'. Zij zouden een tandje moeten bijzetten. De aandacht voor radicalisering van politiek, bestuur en samenleving is volgens de NCTV te ver weggezakt. Schoof: 'In elk geval minder groot dan de NCTV wenselijk vindt.'

Het is voor het eerst sinds 2008 dat het dreigingsniveau is opgeschaald. Maar concrete aanwijzingen dat een aanslag in Nederland wordt voorbereid, heeft de NCTV niet. Daarom worden ook nog geen stappen gezet om de beveiliging aan te passen voor 'festiviteiten', zoals de troonswisseling op 30 april.

Schoof vindt de wens om SyriŽ te hulp te schieten 'begrijpelijk'. Jongeren die afreizen sluiten zich evenwel niet aan bij de internationaal erkende Syrische Nationale Coalitie, zegt hij. Maar bij allerlei jihadistische groeperingen, waaronder Jabhat al-Nusra.

Behalve de snelle radicalisering van moslimjongeren, volgens Schoof 'een pan-Europees probleem', zijn ontwikkelingen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten aanleiding tot het verhoogde dreigingsniveau. In allerlei landen is 'een complex proces naar democratisering op gang gekomen'. De schaduwzijde hiervan is dat jihadistische netwerken, die zich ook richten op doelen in Europa, zich 'tamelijk ongehinderd kunnen manifesteren'.

Die internationale jihadisten houden Nederland, dat volgens hen deel uitmaakt van het verbond van 'kruisvaarders tegen de islam', in het vizier. De NCTV verwijst naar de recente editie van het Engelstalige jihadistische internetmagazine Inspire. Daarin staat een dodenlijst met de namen van PVV-leider Geert Wilders en Ayaan Hirsi Ali.

Drastische maatregelen als het afpakken van de Nederlandse nationaliteit van jihadi's, zoals Wilders eerder opperde, zijn volgens Schoof juridisch niet mogelijk. Wel kan de verblijfsvergunning van jihadstrijders zonder Nederlands paspoort worden ingetrokken.


Naar Allochtonen, vijfde colonne , Allochtonen lijst , Allochtonen overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]