De Volkskrant, 20-03-2013, van verslaggever Kick Hommes 21 mrt.2013

Schorsing hele club komt niet vaak voor

De schorsing van voetbalvereniging ZTS uit Zaandam is uitzonderlijk. Slechts een keer eerder legde de tuchtcommissie van de KNVB een complete voetbalvereniging een schorsing op, heeft de organisatie dinsdag laten weten.

In de Handleiding tuchtzaken amateurvoetbal staat dat de tuchtcommissie van de KNVB slechts bij 'herhaaldelijke collectieve overtredingen van verschillende elftallen' een vereniging voorwaardelijk of definitief kan schorsen. De tuchtcommissie, een onafhankelijk orgaan binnen de KNVB, houdt van elke vereniging een dossier bij, waarin alle vergrijpen vanaf 2005 worden bijgehouden.

De vereniging ZTS is vaker in opspraak geraakt. In november 2012 is bij een wedstrijd van de A-junioren een scheidsrechter geslagen en vorige maand is een arbiter door spelers van het eerste elftal gediscrimineerd en geschopt. Twee jaar geleden is de vereniging na incidenten al eens voorwaardelijk uit de competitie gehaald. De combinatie van deze en andere excessen is reden om de seniorenteams nu een jaar uit de competitie te halen, bevestigt de KNVB.

Deze maatregel komt boven op de schorsingen van spelers en elftallen van ZTS. Zo werd het eerste elftal van de vereniging voor het voorval in februari voorwaardelijk uit de competitie gehaald en kregen enkele spelers individuele straffen.

De precieze motivatie van de tuchtcommissie van de KNVB blijft voorlopig ongewis. De tuchtcommissie komt pas over enkele dagen met een gemotiveerde uitspraak. Tot die tijd wil de KNVB geen toelichting geven. ZTS heeft nog de mogelijkheid in beroep te gaan.

Sinds een kleine twee jaar hanteert de KNVB een strenger tuchtbeleid in het amateurvoetbal. Spelers kunnen zwaarder en sneller bestraft worden. In het seizoen 2011/2012 zijn 105 elftallen uit de competitie verwijderd en 74 spelers uit het lidmaatschap ontzet. Tweehonderd spelers kregen in die periode een schorsing van 2 tot 10 jaar opgelegd.

De uitspraak van de tuchtcommissie kwam een dag voordat de KNVB de cijfers van het excessenbeleid bekendmaakt. Hierin staat hoeveel individuele- en collectieve straffen de tuchtcommissie van de KNVB recentelijk aan amateurvoetballers heeft opgelegd.

Op die bijeenkomst, dinsdag in Den Haag, werd het actieplan gepresenteerd dat volgt op de campagne 'Zonder respect geen voetbal'. Daarin staan maatregelen waarmee de KNVB samen met betrokkenen het 'respect op het voetbalveld' terug wil brengen.

De KNVB ontkent dat er een verband is tussen de strenge straf en de presentatie van het actieplan en de excescijfers. 'De tuchtcommissies staan los van de KNVB. Ze hebben geen inzicht in het actieplan gehad.'
Naar Menswetenschappen, regels , Menswetenschappen, huidig , Wetenschap, lijst  , Wetenschap overzicht , of site home

[an error occurred while processing this directive]