Volkskrant.nl, 15-03-2013, redactie 24 mrt.2013

Harde uithaal Asscher naar Turkije om pleegkind Yunus

Turkije moet zich niet bemoeien met de pleegzorg in Nederland. Inmenging van dat land in de plaatsing van het 9-jarige jongetje Yunus bij een lesbisch stel is 'volstrekt ongepast'. Dat zei vicepremier Lodewijk Asscher vrijdag naar aanleiding van de commotie die in Turkije rond het jongetje van Turkse afkomst is ontstaan.


Een oude foto van Yunus in de foto van de handen van zijn biologische moeder.Voor de pleegouders was de opschudding aanleiding om samen met Yunus onder te duiken. De biologische moeder heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan gevraagd om haar te helpen bij het terughalen van Yunus in haar gezin. Erdogan komt volgende week naar Nederland en zou de kwestie kunnen aansnijden.

Asscher maakte vrijdag al duidelijk dat Erdogan niet op begrip hoeft te rekenen als Turkije zich met de Nederlandse pleegzorg gaat bemoeien. De vicepremier, die minister-president Mark Rutte verving bij de wekelijkse persconferentie, noemde het 'aanmatigend' als een buitenlandse mogendheid een oordeel heeft over het onderbrengen van een kind bij lesbische ouders. De Turkse regering liet vrijdag weten nog niet te reageren.

Asscher benadrukte dat de selectie van een pleeggezin in Nederland heel zorgvuldig gebeurt. Daarbij wordt gekeken naar ouders die goed passen bij het kind en ook wordt er rekening gehouden met de overtuigingen van het kind. Maar er vindt geen selectie plaats op ras of religie of seksuele geaardheid van de pleegouders. "Dat past niet in Nederland", zei Asscher.

Hij noemde het ,,bijzonder triest" dat het pleeggezin zich gedwongen zag onder te duiken. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) zei ook al dat de pleegouders een standbeeld verdienen in plaats van kritiek. Beide bewindslieden gaan ervan uit dat Erdogan na zijn bezoek aan Nederland gerustgesteld is en zal inzien dat hij zich niet met de kwestie hoeft te bemoeien. Erdogan heeft zich er nog niet over uitgelaten, maar Asscher wees erop dat er in het Turkse parlement al wel over is gesproken.

Bureau Jeugdzorg riep vrijdag op om het pleeggezin met rust te laten. "Alle aandacht in de Turkse media doet de zaak geen goed. Ze geven geen genuanceerd beeld. Het kind zit niet voor niets in een pleeggezin en daar gaat het al jaren erg goed'', aldus een woordvoerster van jeugdzorg.

Homobelangenvereniging COC vindt ook dat Erdogan het gezin met rust moet laten. ,,Dat de pleegouders van Yunus lesbisch zijn, doet er niet toe'', zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. ,,Het gaat om de kwaliteit van de ouders. Pleegzorg heeft vastgesteld dat de kwaliteit van deze pleegouders uitstekend is. Dat die pleegouders lesbisch zijn, hoort geen issue te zijn.''Naar Menswetenschappen, regels , Menswetenschappen, huidig , Wetenschap, lijst  , Wetenschap overzicht , of site home

[an error occurred while processing this directive]