Volkskrant.nl, 19-03-2013, ANP, redactie 20 mrt.2013

'Turkse kinderen ook niet naar Belgisch pleeggezin'

Turkije vraagt de Belgische overheid om Turkse kinderen niet langer bij Belgische pleeggezinnen onder te brengen. Dat meldden verschillende Vlaamse media dinsdag.


Aanleiding is de ophef rond de 9-jarige Yunus, het jongetje van Turkse afkomst dat in Nederland bij lesbische pleegouders woont. Turkije vindt het onacceptabel dat Turkse kinderen bij christelijke of homoseksuele gezinnen worden grootgebracht. Ze zijn bang dat zo'n plaatsing leidt tot vervreemding van hun eigen waarden en tot gedwongen assimilatie.

BelgiŽ zegt niet aan de eis te kunnen voldoen. 'Ten eerste beslissen niet wij dat een kind moet worden weggehaald uit een gezin, dat doet een jeugdrechter', aldus Karel Henderickx, afdelingshoofd algemene diensten van het Agentschap Jongerenwelzijn. 'Ten tweede is onze voornaamste opdracht geschikte pleeggezinnen te vinden, die opleidingen gevolgd hebben en aan onze eisen voldoen. Hoewel we altijd met respect handelen voor culturele en religieuze overtuigingen, houden we geen rekening met nationaliteiten.'Naar Menswetenschappen, regels , Menswetenschappen, huidig , Wetenschap, lijst  , Wetenschap overzicht , of site home

[an error occurred while processing this directive]