De Volkskrant, 15-03-2013, van verslaggeefster Anneke Stoffelen 17 mrt.2013

Lesbische moeders Turks kind duiken onder

De lesbische pleegouders van de Turkse Yunus (9) zijn met hun pleegzoon ondergedoken, meldt Bureau Jeugdzorg Haaglanden. De reden is de grote ophef in Turkije over islamitische pleegkinderen die in West-Europa bij homokoppels of christelijke gezinnen worden ondergebracht.

Er is in bepaalde Turkse kringen zoveel woede, dat deskundigen van jeugdzorg, politie en de gemeente vrezen dat het gezin voorlopig niet veilig is in de eigen woning in Den Haag.

Volgende week bezoekt de Turkse premier Erdogan Nederland. Verwacht wordt dat hij de situatie van Turkse pleegkinderen in Nederland ter sprake zal brengen. In sommige Turkse media wordt zelfs gespeculeerd dat hij van plan is Yunus en zijn pleegouders thuis op te zoeken. Een commissie uit het Turkse parlement werkt aan een onderzoek naar de situatie van Turkse pleegkinderen die worden opgevoed door christenen of homoseksuelen. Dat zou leiden tot 'vervreemding' van hun culturele achtergrond.

Bureau Jeugdzorg Haaglanden zegt het zeer zorgelijk te vinden dat de discussie over pleeggezinnen en religie wordt gevoerd over het hoofd van één jongetje. 'Yunus kan door al deze ophef nu niet naar school', aldus een woordvoerster.

Volgens Bureau Jeugdzorg leveren de pleegmoeders fantastisch werk. 'Ze verdiepen zich in de etnische achtergrond, zijn naar Turkije geweest en zitten op Turkse les. Maar door deze hetze worden zij voortdurend aangesproken, op school, op straat en bij de bakker.'

De zaak is in de Turkse media gebracht door de biologische moeder van Yunus, die al jaren strijd voert om haar zoontje thuis te mogen opvoeden. Voor de camera van de NOS meldde ze overstuur: 'Ik ben verdrietig omdat mijn kind bij die familie zit, met een totaal andere cultuur die niet strookt met onze normen en waarden. Hoe zou jij je voelen als jouw kind bij een lesbienne zou wonen?'

Yunus werd als baby bij de lesbische pleegouders geplaatst. Toen zijn twee oudere broers in 2008 daar ook ondergebracht zouden worden, brachten de biologische ouders de jongens (toen 7 en 11 jaar) naar familie in Turkije. De ouders hebben destijds nog even vastgezeten wegens ontvoering. Die geschiedenis speelde een rol bij de afweging om Yunus en zijn pleegmoeders nu onder te brengen op een ander adres, zegt Bureau Jeugdzorg.


Naar Allochtonen, vijfde colonne , Allochtonen lijst , Allochtonen overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]