De Volkskrant, 14-03-2008, van verslaggeefsters Janny Groen en Annieke Kranenberg mrt.2008

Islamtop krijgt Nederlandse feiten

Factbook is met spoed verstuurd naar Islamitische Conferentie in Senegal | 'Debatten in Midden-Oosten zijn niet gebaseerd op feiten'


 Multicultureel instituut Forum heeft met spoed een Factbook met feiten over de situatie van moslims in Nederland verstuurd naar de top van de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC) in Senegal. Secretaris-generaal Ihsanoglu van de OIC is verzocht het feitenboek te verspreiden op de top, die zich onder meer buigt over groeiende islamofobie in het Westen.
    Dit initiatief is bedoeld om ‘de scheve beeldvorming’ in de islamitische wereld over Nederland te corrigeren, licht Forum-directeur Sadik Harchaoui toe. De anti-Koranfilm van PVV-leider Wilders leidt in het Midden-Oosten tot heftige debatten. ‘Die zijn niet gebaseerd op feiten’, stelt Harchaoui in zijn voorwoord. ‘De verspreiding van actuele objectieve cijfers is broodnodig’, zegt hij. Ook om tegenwicht te bieden aan de islamofobie-monitor van de OIC, waarin Nederland veel negatieve aandacht krijgt.
    In een brief aan Ihsanoglu stelt Harchaoui in bedekte termen dat de Wilders-kwestie niet moet worden misbruikt voor politieke doeleinden. En dat Nederlandse moslims niet zitten te springen om buitenlandse interventies. Zij ‘willen de boodschap overbrengen dat zij het goed doen in de Nederlandse samenleving, ondanks alle zorgen’, aldus Harchaoui in de brief. Hij maakt ook duidelijk dat moslims ‘binnen de context van de Nederlandse maatschappij, zelf goed in staat zijn een positie in te nemen in het debat’.
    Forum wil met het Factbook een zo groot mogelijk islamitisch publiek bereiken. De OIC-top is daarvoor een goede start. In de Senegalese hoofdstad Dakar zijn zo’n veertig staatshoofden bijeen. Ihsanoglu haalde daar gisteren fel uit naar het Westen. ‘Moslims zijn doelwit van een lastercampagne, van vernedering, stereotypering, intolerantie en discriminatie’, zei hij. Ihsanoglu kondigde aan westerse islamofobie actief te zullen bestrijden.
    Onmiddellijk na de top zal Forum Engelse en Arabische versies van het feitenboek verspreiden onder Arabische ambassades in Nederland en belangrijke kranten en televisiestations in Europa en het Midden-Oosten. Forum wordt, vooral de laatste maanden, bestookt met vragen van Arabische journalisten. Harchaoui: ‘Dan wil een journalist van de Iraanse televisie weten wat er aan de hand is in Nederland. Of een ploeg van Al Jazeera wil filmen in Slotervaart en zoekt vertwijfeld naar een achterstandswijk.’
    In het feitenboek zijn de meest recente statistieken en ontwikkelingen over Nederlandse moslims bijeengebracht. ‘Artikel 6 van de Nederlandse grondwet geeft alle Nederlandse burgers het recht hun geloof te praktiseren. Moslims hebben datzelfde recht. In 2003 zijn in Nederland 453 moskeeën geregistreerd’, valt te lezen. En verder dat Nederland veertig islamitische basisscholen en twee middelbare scholen telt.
    Negatieve statistieken over allochtonen in de criminaliteit en de autochtone perceptie van moslims ontbreken niet. Ook wordt gesteld dat 12 procent van de Turken en 14 procent van de Marokkanen zich onderdeel voelen van de Nederlandse maatschappij, tegen 39 procent van de Surinamers en 33 procent van de Antillianen.
    Positieve statistieken zijn er over de groei van het etnisch ondernemerschap. Over het geluksgevoel bij jongeren (71 procent van de jonge Marokkanen en 67 procent van de Turken is gelukkig). En over politieke participatie. ‘Dan vallen ze om van verbazing’, zegt Harchaoui. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 stemde 69,7 procent van de niet-westerse kiezers, tegen 58,2 van de autochtonen.


Naar Multiculturalisme, pro-allochtoon , Multiculturalisme , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 
[an error occurred while processing this directive]