WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Cultuur, vermenging, analogie: openheid

5 mei 2010

k:


Uit: De Volkskrant, 04-05-2010, van verslaggeefster Charlotte Huisman

Utrecht bestrijdt 'nepmuzikanten'

Muziek maken op straat is vanaf volgende week verboden in Utrecht, behalve voor tien muzikanten die van de gemeente een vergunning krijgen. Dit heeft de gemeente Utrecht besloten na klachten van onder meer winkeliers, horecabazen en binnenstadbewoners over met name Roemeense muzikanten.
    Volgens burgemeester Wolfsen wordt Utrecht ‘overspoeld’ door tientallen nepmuzikanten uit voornamelijk Oost-Europa ‘die weinig affiniteit lijken te hebben met muzieknoten maar wel veel overlast veroorzaken’. Er lijkt volgens de burgemeester haast sprake van een professionele organisatie ‘die muzikanten op allerlei straathoeken neerzet en regelmatig de geldbakjes komt legen’. Omdat deze mensen nauwelijks zouden spelen, is er volgens de burgemeester meer sprake van bedelen dan muziek maken. Bij de strijd om de beste plekken wordt bovendien weleens gevochten. Een gemiddelde straatmuzikant verdient volgens de gemeente in Utrecht tussen de 90 en 150 euro per dag.
    De stad kiest nu voor een speelverbod. Aan maximaal tien muzikanten wordt op aanvraag voor een kwartaal een vergunning verleend. Daarbij geldt ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Een ambtenaar zal wel toetsen of de aanvrager een echte muzikant is.
     Grupo Andino de America, een groep van in Spanje wonende Bolivianen en Ecuadorianen die traditionele Andesmuziek speelt, werd maandagmiddag winkelcentrum Hoog Catharijne uitgestuurd door beveiligers. Ze reageren verbaasd als ze horen dat ze vanaf 15 mei nergens in de stad meer muziek mogen maken. De goeden lijden onder de kwaden, menen de muzikanten, die voor Koninginnedag naar Nederland waren gekomen, maar hun bezoek grotendeels in het water zagen vallen. Op deze regenachtige middag waren de Roemeense nepmuzikanten in geen velden of wegen te bekennen.
    Bandleider Alberto (35) zegt niet te kunnen geloven hoe Nederland is veranderd. ‘Ik kende dit land als open en gastvrij, maar het politieke klimaat is compleet omgeslagen.’ ...
    Het is volgens de gemeentewoordvoerder niet de bedoeling de goedwillende muzikanten te duperen. Er moet volgens hem vooral een ‘preventieve werking’ uitgaan van het verbod. Een soortgelijke regeling in Rotterdam heeft volgens de woordvoerder goed gewerkt tegen de overlast.


Red.:  

 


Naar Cultuur, vermenging, analogie , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .