De Volkskrant, 04-11-2014, van een verslaggeefster
.2009

Politie waarschuwt voor Oost-Europese fraude met namen

Oost-Europese criminelen kunnen zich gemakkelijk met meerdere identiteiten inschrijven in Nederland, bijvoorbeeld om uit handen te blijven van de politie of uitkeringen en toeslagen aan te vragen. Dat blijkt uit een politierapport dat maandag uitlekte via RTL Nieuws.    
    In een aantal Oost-Europese landen, waaronder RoemeniŽ, KroatiŽ en OekraÔne, kunnen burgers relatief simpel en goedkoop meerdere keren hun naam wijzigen. Identificatie gebeurt in die landen via het in het paspoort geregistreerde persoonsnummer, dat na een naamswijziging onveranderd blijft.
    De Nederlandse overheidssystemen van de politie en persoonsregistratie zijn er technisch niet op gebouwd dergelijke buitenlandse persoonsnummers vast te leggen. In de praktijk is het dus mogelijk dat een Oost-Europeaan zich met verschillende namen laat registreren in Nederland, waarbij telkens een nieuw burgerservicenummer wordt aangemaakt. Daarmee kan een en dezelfde persoon meerdere keren toeslagen of uitkeringen aanvragen.
    Gezochte of ongewenst verklaarde Europeanen kunnen op deze manier bovendien makkelijker uit het zicht van de opsporingsdiensten blijven.
    Het is onduidelijk hoe vaak het aangevraagd. voorkomt dat kwaadwillenden gebruik hebben gemaakt van deze route van naamswijziging. Een eerste 'zoekslag' in het systeem waarin de vreemdelingendiensten persoonsgegevens bewaren, leverde volgens het politierapport bijna 50 duizend verdachte gevallen op. Het gaat daarbij om situaties waarin meerdere buitenlanders op dezelfde dag en in dezelfde plaats zijn geboren. De politie analyseert nog in hoeveel van die gevallen het ook daadwerkelijk om dezelfde persoon gaat die zich onder een andere naam meerdere keren inschrijft.
    Het rapport adviseert de politiesystemen en de zogenoemde Basisregistratie Personen zo in te richten dat buitenlandse persoonsnummers consequent kunnen worden ingevoerd en vergeleken met al bestaande inschrijvingen. De Basisregistratie Personen is begin dit jaar ingevoerd ter vervanging van de Gemeentelijke Basis Administratie en zou fraude en misbruik juist moeilijker moeten maken.
    De mogelijke oplichting doet denken aan de zogenoemde Bulgarenfraude die in 2013 aan het licht kwam. Toen bleken Bulgaarse mensenhandelaren stelselmatig 'spookburgers' naar Nederland te sturen die zich met een vals huurcontract moesten inschrijven bij de gemeente. Met de toegekende DigiD-gegevens werden vervolgens huur- en zorgtoeslagen


IRP: 


Naar PVV  , Politiek lijst , Politiek & Media overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]