De Volkskrant, 12-04-2013, van verslaggeefster Ana van Es .2009

Alsnog sectie op dode tiener

Het Openbaar Ministerie opent het graf van een 18-jarige jongen om drie maanden na zijn dood alsnog te onderzoeken hoe hij is gestorven. De vader van de tiener heeft de autoriteiten ervan overtuigd dat zijn zoon slachtoffer kan zijn van een misdrijf. Eerder hield het OM vol dat de jongen een natuurlijke dood stierf.

Het lichaam van Nour Al Cheikh is donderdag opgegraven op een begraafplaats in de stad Groningen en voor sectie overgebracht naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Nour, van Syrische afkomst, werd op nieuwjaarsdag dood aangetroffen in een sloot aan de rand van een Groningse woonwijk. De politie deed zijn dood toen af als een tragisch incident.

Niets wees op een misdrijf, stelt het OM. 'Op grond van de omstandigheden waaronder hij in de sloot is aangetroffen, werd uitgegaan van verdrinking', zegt Gerben Wilbrink, persofficier van het parket Noord-Nederland. Op het lichaam van de jongen werden toen geen sporen van geweld gezien. Hoe het mogelijk is dat een 18-jarige verdrinkt in een ondiepe sloot, is niet nagegaan. Het onderzoek werd gesloten.

Het keerpunt in de zaak kwam toen de vader van Nour, huisarts van beroep, foto's maakte van het lichaam van zijn zoon. Op deze foto's, die al twee maanden in het bezit zijn van het OM, is te zien dat de jongen wel degelijk verwondingen heeft opgelopen. De foto's die de vader maakte, staan lijnrecht tegenover de foto's die de schouwarts van het lijk heeft gemaakt. 'Daarop is geen letsel te zien', zegt persofficier Wilbrink.

Hoe het kan dat de vader wel verwondingen wist te fotograferen die de schouwarts niet met de camera heeft vastgelegd, kan het OM niet zeggen. 'Dat is een van de vragen waarop we hopen dat het NFI antwoord kan geven', zegt Wilbrink.

Na het bekijken van de foto's van de vader is een bijeenkomst belegd met de betrokken schouwarts, technische rechercheurs, en de officier van justitie. Toen is besloten om het onderzoek te heropenen.

De politie heeft inmiddels opnieuw getuigen gehoord die Nour zagen in de avond voor zijn overlijden. Er zijn 'tegenstrijdigheden in de getuigenverklaringen', aldus persofficier Wilbrink, maar die leveren geen bewijs op dat Nour slachtoffer is geworden van een misdrijf.

Onderzoek naar huidverwondingen en blauwe plekken is volgens het OM ook drie maanden na overlijden nog goed mogelijk. 'Ik heb van het NFI begrepen dat dit goed kan', zegt Wilbrink. 'Het is een koude winter geweest. De ontbinding van het lichaam is daardoor nog niet in een vergevorderd stadium.'

De uitkomst van het onderzoek wordt binnen enkele weken verwacht.

Red.: Naar Multiculturalisme, campagne , Multiculturalisme , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]