De Volkskrant, 30-06-2011, van verslaggever Remco Meijer apr.2007

SP laat zich op de site inspireren door de 'kennis van de massa'

De SP gaat de achterban via 'crowdsourcing' directere invloed geven op het dagelijkse politieke werk in de Tweede Kamer. Dat is de uitkomst van een experiment de afgelopen maand dat 'dubbel en dwars geslaagd' is, aldus SP-leider Emile Roemer.

Crowdsourcing is het benutten van 'de kennis van de massa'. Het gaat uit van het idee dat een grote groep mensen beter in staat is vraagstukken op te lossen dan een selecte groep politici. Opiniepeiler Maurice de Hond ontwikkelde software waarmee iedereen via de SP-site suggesties kan aandragen en daarover kan stemmen.

'Wij zijn een partij die altijd al vraagt naar de ervaringen op de werkvloer', zegt Roemer. 'Dat doen we vanaf nu ook met de modernste communicatiemiddelen.'

Eerder werkte Rita Verdonk met een Wikipedia-pagina voor haar partij Trots op Nederland om 'de problemen van het land in kaart te brengen'. Van PVV-leider Geert Wilders is bekend dat hij politiek maakt met de peilingen van De Hond.

Volgens Roemer gaan deze vergelijkingen niet op en blijft de SP een beginselpartij. 'Verdonk was bezig met een verkapt referendum. Natuurlijk hebben we eerst heel kritisch naar dit middel gekeken. Maar bij ons gaat het om praktische ideen die binnen een half jaar kunnen worden uitgevoerd.'

Het eerste project, dat in juni liep, had de gezondheidszorg als thema. Bezoekers van de SP-site konden tips aanleveren om de kosten van de zorg te drukken en verspilling tegen te gaan. Er kwamen bijna duizend bruikbare reacties binnen. Daaruit zijn zes voorstellen gerold waarvoor de SP zich gaat inzetten.

Op nummer n eindigde de suggestie om niet-gebruikte, nog dichte medicijnverpakkingen en incontinentiematerialen verplicht te laten hergebruiken door de apotheek. Veel mensen zijn stomverbaasd dat apotheken geen medicijnen terugnemen als bijvoorbeeld een ziek familielid vlak voor overlijden nog een nieuwe voorraad heeft gekregen.

Andere suggesties die via de site binnenkwamen, waren het verstrekken van een eerste recept voor nieuwe medicijnen voor maximaal tien dagen (om verspilling tegen te gaan) en het hergebruik van rollators en scootmobielen.

Roemer is blij dat met wijsheid die onder de bevolking leeft alternatieve besparingen worden aangedragen voor de 'kille bezuinigingen' van het kabinet-Rutte. 'Natuurlijk blijven wij daarnaast strijden tegen marktwerking in de zorg. Maar dat is een oplossing die buiten het bestek van dit experiment valt.'

Welk onderwerp de volgende bron van politieke inspiratie wordt, beslist de SP na de zomervakantie.


Naar Democratie, praktisch , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site
home .
 

[an error occurred while processing this directive]