De Volkskrant, 13-06-2005, ANP
 
Bijna eenderde Europeanen denkt: zon draait om aarde

Het is zo'n vierhonderd jaar geleden dat de Italiaanse sterrenkundige Galileo Galileď verkondigde dat de aarde om de zon draait. Desondanks denkt heden ten dage nog steeds 29 procent van de Europeanen dat de zon om de aarde draait en heeft 4 procent helemaal geen idee van de relatie tussen de zon en de aarde.


Dat bleek bij een kleine quiz van de Europese Commissie om de wetenschapskennis van Europeanen te testen. Sterker nog: evenveel, eenderde dus, van de Europeanen weet niet hoe lang de aarde nodig heeft om rond de zon te draaien. Een maand, denkt 17 procent. Geen idee, zegt 16 procent. Het juiste antwoord luidt uiteraard: een jaar.
    Minder moeite hadden de ondervraagden met andere vragen. Dat zuurstof uit planten komt, weet bijna iedereen. Net als het feit dat het middelpunt van de aarde erg heet is.
    In het algemeen hebben Europeanen ‘een goede kennis’ van wetenschappelijke onderwerpen, concludeert het onderzoek. Nederlanders zitten met 74 procent goede antwoorden in de topdrie van de 25 EU-landen. Zweden zijn het slimst: zij beantwoordden 79 procent van de vragen correct.
    In Zuid-Europa is er voor onderwijzers nog veel werk te verrichten. Cyprus scoort van alle EU-landen het laagst met slechts 49 procent goede antwoorden. Voor de goede orde: de ondervraagden konden bij elke stelling kiezen tussen juist, onjuist en weet niet. De laagste score (44 procent) is gemeten voor Turkije, kandidaat-land van de Europese Unie.


IRP:  Het verband tussen kennis en geografie is hetzelfde als dat tussen samenwerking en geografie, vertrouwen en geografie , en democratisch gehalte en geografie. Hoewel dit op zich geen bewijs is, zijn er voldoende andere aanwijzingen om dit aannemelijk te maken.
 

Naar Democratie, praktisch , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site
home .
 

[an error occurred while processing this directive]