WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Drugs, waarom: alcohol etc.

7 nov.2007

Alcohol en roken worden door velen gezien als genotsmiddelen, maar vallen natuurlijk net zo goed onder de noemer "drugs" als cannabis, paddenstoelen, of coca´ne:


VARA TV Magazine
, nr. -2007.

Programma-aankondiging: Arte, 29-10-2007, 23:25 uur

Legaal

Gehirn unter drogen

Het blijft vreemd: over alcohol hoor je nooit iemand roepen dat het verboden moet worden. Nee paddestoelen, die zijn pas gevaarlijk. Arte maakt een neurologische ontdekkingsreis door het menselijk brein: hoe werken drugs - met name de legale varianten alcohol en tabak?
 

Uit: Dagblad De Pers, 12-12-2007, door Marten Blankesteijn

Alcohol gevaarlijker dan drugs

‘Mensen geloven graag dat drugs gevaarlijk zijn, maar alcohol is veel schadelijker.’ Criminoloog Tim Boekhout van Solinge over domme politici en onwetende burgers.

‘Controle op xtc-pillen afgeschaft.’ | ‘Kamer wil growshops verbieden.’ | ‘Minister Klink wil verbod op paddo’s.’


In zijn werkkamer in het historische centrum van Utrecht somt onderzoeker en drugsexpert Tim Boekhout van Solinge de laatste nieuwtjes uit politiek Den Haag op. ‘Ze weten niet waar ze het over hebben. Tijdens debatten en in de wandelgangen spreek ik veel politici, en het valt me op dat de Tweede Kamer heel onervaren is. Er worden z˙lke domme dingen geroepen als het om drugs gaat.’ ...
    Onzin, vindt Boekhout van Solinge. ‘Mensen geloven graag de verhalen dat drugs vreselijk en gevaarlijk zijn. Dat is niet waar: alcohol is veel schadelijker dan bijvoorbeeld coca´ne. Het is puur gif, anders dan de meeste drugs. Er is geen middel dat zo sterk samenhangt met geweld, auto-ongelukken en medische schade als alcohol. Het is gigantisch. Niet te vergelijken met drugs. Toch bestaan over drugs allerlei mythes. Je kunt hetzelfde over alcohol beweren, maar dan staat iedereen op zijn achterste benen.’ ...


Naar Drugs, waarom  , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of naar site home .