De Volkskrant, 02-07-2012, van correspondente Leen Vervaeke 2010

Pestfilmpje leidt tot hetze tegen 'lafste bitch van BelgiŽ'

Van school gestuurd, aangeklaagd en met de dood bedreigd: de Vlaamse pestkop Kacey H. zal vast twee keer nadenken voor ze nog eens iemand treitert. Een filmpje van haar wrede gedrag - online geplaatst als aanklacht tegen pesten - maakte van haar jeugdzonde zowat een zaak van nationaal belang in BelgiŽ..

Honderdduizend Belgen bekeken de afgelopen dagen het 'pestfilmpje'. Daarin is te zien hoe de 13-jarige Kayleigh, leerlinge van een vmbo-school in Roeselare, bijna vijf minuten lang geslagen, geschopt en vernederd wordt door oudere schoolgenoten. Vol in beeld staat de 15-jarige Kacey, die Kayleigh aan de haren trekt en in het gezicht mept. Een jongen en een meisje filmen: een 'herinnering voor later'.

De pesters plaatsten het meedogenloze filmpje op YouTube, waarvan het al snel werd verwijderd. Maar Kayleighs moeder kon de beelden onderscheppen en zette ze donderdag op Facebook. 'Kayleigh wil een actie tegen de pesters (en pesten) starten', schreef ze erbij.

Met duizenden steunbetuigingen leek de actie aanvankelijk een succes. De schooldirectie stuurde Kacey en twee medestanders weg en het OM opende een onderzoek. De pesters riskeren een jaar opsluiting in een jeugdinstelling.

Maar de verontwaardiging en de woede op internet werden al gauw oncontroleerbaar. Op Facebook werden vrijdag haatgroepen opgericht met namen als 'Wij haten Kacey H.' en 'Dood aan Kacey H.'. Vooral het feit dat de pesters als slachtoffer Kayleigh uitkozen, een meisje met een lichte vorm van autisme, werd hen kwalijk genomen. Pestkop Kaceyheet nu 'de lafste bitch van BelgiŽ'.

Ook foto's, het huisadres en telefoonnummer van Kacey werden online geplaatst. Na tal van bedreigingen liet ze haar telefoon blokkeren en ontvluchtte ze met haar familie de woning. Online overheerste leedvermaak, maar sociale media-experts veroordeelden de hetze als een publieke terechtstelling op Facebook.

'Ik keur het niet goed wat mijn dochter deed, ze moet daarvoor worden gestraft', reageerde Kacey's moeder zaterdag in De Standaard. 'Maar wat er nu allemaal op het internet gebeurt, sorry, dat begrijp ik toch ook niet.'

De moeder van Kayleigh deed op haar beurt een poging het filmpje van internet te halen. 'Ik ben blij dat Kayleigh er veel steun door krijgt, maar ik heb die pesters en hun familie nooit iets willen aandoen. Dat zij nu worden bedreigd, dat was nooit onze bedoeling.'


 Naar Westerse organisatie, Afrikaanse leiders , Westerse organisatie , Sociologie
lijst
, Sociologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]