De Volkskrant, 23-06-2010, van correspondent Ariejan Korteweg .2007

'Les Bleus' bezoedelen Franse eer

Tussentitel: We schamen ons, ik vraag excuus aan al onze supporters

Zelden zal een voetbalploeg zo opgelucht zijn geweest na uitschakeling op een wereldkampioenschap. Met de 2 - 1 nederlaag tegen Zuid-Afrika kwam een einde aan de lijdensweg van de verliezende finalist van 2006. Al moest de beker tot de laatste druppel worden leeggedronken. Het Franse elftal werd met één punt laatste in de poule en beëindigde de wedstrijd met tien spelers.

‘We schamen ons. Ik vraag excuus aan al onze supporters’, stamelde Patrice Evra, die er als aanvoerder voor had gezorgd dat het team zondag weigerde te trainen. Dinsdag werd hij buiten de ploeg gehouden, die tot het laatst op ontploffen stond. Maandagavond en dinsdag zouden de ruzies zo hoog zijn opgelopen, dat sommige spelers aangaven niet te willen spelen.

Les Bleus’ gaan naar huis. Daar wacht hun een nieuwe bondscoach: Laurent Blanc, die als speler met Frankrijk het WK van 1998 won en vorig jaar als trainer met Bordeaux landskampioen werd. Het is de vraag welke spelers dat nieuwe bewind gaan meemaken. Thierry Henry speelde in elk geval zijn laatste interland.

Thuis begint ook het grote nabeschouwen. Wat is er in hemelsnaam gebeurd? Spelers gaven al aan er graag over te willen praten, later. Zeker is dat de unanimiteit waarmee de werkweigering van zondag werd aangekondigd een façade was. Niet iedereen was het eens met dit protest tegen het naar huis sturen van Anelka, sommigen waren te geïntimideerd om hun stem te verheffen.

Raymond Domenech, de bondscoach die alle controle kwijtraakte, zou toch al na het WK opstappen. Maar ook op het aftreden van de bondsvoorzitter, die hem altijd de hand boven het hoofd hield, wordt aangedrongen. Jean-Pierre Escalettes wil er nog niet van weten. ‘We gaan naar huis om de balans op te maken. Daarvan is niemand uitgesloten’, zei hij. Ook het gedrag van de spelers zal dan worden beoordeeld.

De afgang van het Franse elftal is een zaak van nationaal belang. Vooral onder aanvoering van veel oud-internationals, die op tv als deskundige dienstdoen, wordt de bezoedeling van de Franse eer zwaar opgenomen. ‘Een schande, Domenech is een catastrofe’, vertolkte Frank Leboeuf de gevoelens van de ex-internationals.

De regering heeft nog geprobeerd een handje te helpen. Minister Roselyne Bachelot van sport had maandag de groep toegesproken. Ze had iedereen diep in de ogen gekeken en ‘heel veel tranen’ gezien. De oppositie zag in het elftal de stand van het land weerspiegeld. ‘Doorgedraaid individualisme, materialisme – ik herken in dit team alle gebreken van deze tijd’, zei François Hollande, een vooraanstaande socialist.

Filosoof Alain Finkielkraut ging een stapje verder. ‘Er moeten weer gentlemen worden geselecteerd’, zei hij voor de radio. ‘Men moet zich bewust zijn van de etnische en religieuze breuken die deze ploeg ondermijnen.’ Het Franse team is, net als dat van 1998, een zwart-wit-bruine ploeg. Toen was dat nog iets om trots op te zijn; twaalf jaar later is het blijkbaar een splijtzwam.

De financiële gevolgen voor de bond kunnen ernstig zijn. Met het nationale elftal is zo’n 110 miljoen euro aan reclamegeld en tv-rechten gemoeid. Een kleine troost: de spelers maakten bekend af te zien van hun premies en vergoedingen.Terug naar Groep, cultuur, ras , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of naar site home .
 

[an error occurred while processing this directive]