Volkskrant.nl, 25-01-2011, van de redactie .2009

IsraŽlisch-Palestijns conflict

'IsraŽl wilde van zijn Arabische onderdanen af'

IsraŽl wilde een deel van zijn Arabische onderdanen naar een Palestijnse staat verplaatsen als onderdeel van een vredesregeling met de Palestijnen. Dat blijkt volgens The Guardian uit gelekte documenten die dinsdag zijn gepubliceerd.

De kwestie kwam ter sprake tijdens ontmoetingen in 2008 tussen de toenmalige IsraŽlische minister van Buitenlandse Zaken, Tzipi Livni, en de Palestijnse premier Ahmed Qorei. Het voorstel van Livni om IsraŽlische Arabieren te laten vertrekken naar Palestijns grondgebied werd tot twee keer toe van de hand gewezen door Qorei.

Discriminatie
Arabieren vormen eenvijfde van de bevolking in IsraŽl. Toen de Joodse staat in 1948 werd opgericht, zijn ze er blijven wonen. De Arabieren hebben de IsraŽlische nationaliteit, maar voelen zich veelal meer verwant met de Palestijnen. Zij zijn vaak het slachtoffer van achterdocht en discriminatie in IsraŽl, maar zij zijn desondanks standvastig in hun wil om hun gebieden en bezittingen niet op te geven.

Uit maandag gepubliceerde documenten blijkt dat de Palestijnse Autoriteit bereid was om veel meer concessies te doen dan tot nu toe bekend om tot een vredesregeling met IsraŽl te komen. Zo accepteerde de PLO de eis van IsraŽl om zich expliciet te definiŽren als een joodse staat.

Terugkeerders
Ook erkende de Palestijnse onderhandelaars dat het niet realistisch is om alle weggejaagde Arabieren naar IsraŽl terug mogen keren. Dat zou om totaal vijf miljoen mensen gaan. 'Als zij allemaal terugkeren, zou IsraŽl effectief niet meer bestaan', zegt een van de onderhandelaars in de gelekte documenten. Een maximum van duizend terugkeerders per jaar voor een periode van 10 jaar was aanvaardbaar voor de PLO.

De gelekte documenten zijn in handen van de Arabische nieuwszender al-Jazeera en de Britse krant The Guardian.


Terug naar Joods racisme , of naar site home .
 

[an error occurred while processing this directive]