WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Groep, cultuur en ras: het verzwijgen

Onder een bevestiging van het verzwijgen van de problemen met immigranten:
 

Uit: VARA TV Magazine, nr. 33-2005, dubbelinterview door Gijs Groenteman

Ga toch koken

'Ayaan en Wilders konden niet meer in de Kamer werken wegens bedreigingen. Ho~ kan je dáár nou géén onderwerp van maken?' TV-journalistiek volgens twee vrouwen die het nieuws een jaar geleden vaarwel zeiden: Wouke van Scherrenburg en Maria Henneman.

Wouke van Scherrenburg en Maria Henneman zijn allebei grote namen in de nieuwsjournalis-tiek. Van Scherrenburg(1946) maakte carrière als schrijvend journalist, totdat ze in 1989 verslaggever werd bij Den Haag vandaag. Daar werd ze bekend door haar rouwdouwende interviewstijl, waarvoor ze ministers zelfs tot op de wc achtervolgde. Maria Henneman (1956) studeerde geschiedenis en werkte jarenlang bij het Journaal, onder meer op de economische en de Haagse redactie. In 1998 werd ze hoofdredacteur bij de AVRO-tak van Netwerk. Beiden zegden ze begin 2004 hun baan op. Voor Van Scherrenburg was het een positieve keuze, ze vond het de hoogste tijd om in Zuid-Frankrijk te gaan wonen. Henneman nam een principieel besluit nadat de omroepbazen hadden besloten de AVRO-redactie van Netwerk en de EO-redactie van Twee vandaag, tegen de zin van de gezamenlijke Netwerk-redacties, stuivertje te laten wisselen. Voor VARA TV Magazine kijken ze terug en beschouwen het medialandschap van dit moment.
...
Zijn jullie zelf ook te voorzichtig geweest?
Wouke: Toen Bolkestein deze hele kwestie voor het eerst op de agenda zette, wist ik van vrienden die in het onderwijs zitten en van mijn man, die toen nog bij de politie zat, dat het inderdaad een behoorlijk zootje aan het worden was. Toch heb ik een te politiek correct interview met Bolkestein gemaakt.


Red.:   En natuurlijk is het niet bij dat ene incident gebleven. De hele journalistiek stond er bol van, zie hier uitleg of detail .


Naar Groep, cultuur, ras , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .