De Volkskrant, 16-01-2012, column door Sheila Sitalsing .2007

Knetterlinks

Tussentitel: Bloempjes, bijtjes, lente? Nee, vuig populisme

Het gedroomde begin van dit stukje gaat zo: o, waren er maar snel verkiezingen. Want wat een lonkend perspectief biedt de linkse samenwerking. Hun zaterdag in Nijmegen gepresenteerde pamflet ademt vrolijk makend optimisme, zit boordevol interessante ideeŽn en structurele oplossingen, inspireert, is doordacht, effectief en haalt buitenstaanders binnen. Bloempjes, bijtjes, lente!

Het echte begin van dit stukje gaat zo: daar sta je dan, als links, in een droompositie. Er is een kabinet waartegen je je met hart en ziel kunt afzetten. Ad Melkert is er niet meer om PvdA'ers te excommuniceren als ze naar de SP lonken. Alle kans, kortom, om GroenLinks erbij te halen en een aanlokkelijk plan voor Nederland te bedenken.

En dan kom je met dit. Een opstel van vijf kantjes met wat ideetjes. Zonder de grote weeffouten in Nederland zelfs maar te benoemen. Ze noemden het 'Samen de crisis te lijf'. Het had ook heel goed 'Ons testimonium paupertatis' kunnen heten. Of: 'Knetterlinks'.

Er borrelden bezorgde vragen bij me op: is het slim van GroenLinks en PvdA zich te lenen voor de Emile Roemershow, want daar lijken de samenkomsten van Een ander Nederland op. En kan dat wel, samenwerking tussen partijen die ernstig van mening verschillen over de vraag of je uit vuilnisbakken etende Grieken moet laten stikken, en of mensen die twee keer modaal verdienen BeŽlzebub zelf zijn.

De plannen draaien om 'solidair bezuinigen, slim investeren en hervormen', staat er. Maar bezuinigingen noch hervormingen zijn in het stuk te vinden. De 'slimme investeringen' bestaan uit woningisolatie en schone energie.

Onder het kopje 'werk' zocht ik naar iets over de 2 miljoen flexwerkers, voorstellen voor solidariteit tussen insiders en outsiders. Geen woord. Wel veel tekst over hoe onderhoudswerkzaamheden aan de Afsluitdijk banen gaan scheppen, net zoals de bouw van energiezuinige woningen en investeringen in ledverlichting. Het heil moet verder komen van een deeltijd-WW en van een arbeidspool voor technici.

Omdat dit gruwelkabinet 'de rekening neerlegt bij mensen die part noch deel hebben aan de crisis', doet links het anders. Het Afsluitdijkgeld is er al, groene investeringen 'verdienen zichzelf terug'. Voorts kan het toptarief in de inkomstenbelasting omhoog. Kennelijk hebben de beterverdienenden wel schuld aan de crisis.

De gierende banden die u nu hoort, zijn van de laatste middenklassekiezer van GroenLinks die wegvlucht in zijn hybride autootje. Dat een hoger toptarief weinig oplevert, rekende de Studiecommissie Belastingstelsel in 2010 al voor. Het lijkt lekker aan te tikken, maar mensen gaan rare sprongen maken: minder werken, ontwijken en ontduiken, alles in een bv stoppen. 'Een symbool' was het oordeel dan ook.

Feit is dat de breedste schouders al bijna alle belastingen in Nederland opbrengen; het CBS rekent dat graag voor. Dat doen ze doorgaans keurig - die paar proleten die alles in Luxemburg verstoppen niet meegerekend. Doen alsof je met een hoger toptarief 'dus' solidariteit herstelt ťn geld ophaalt, is vuig populisme.

Natuurlijk kan het links ťn slim: door meer belasting te heffen op huizen, pensioenen, erfenissen en vermogen. Beperk de hypotheekrenteaftrek, vervang die malle vermogensrendementsheffing door een zuivere vermogenswinstbelasting. Links hervormen vergt meer dan tieren tegen 'knetterrechts'. Het vergt nadenken en rekenen en taboes opzij schuiven.

Voorspelling: bij de volgende verkiezingen horen we niets meer van de linkse samenwerking.


IRP:   Sitalsing:   Knetterrechts - Tussentitel: Bloempjes, bijtjes, lente? Nee, vuig elitarisme

Zie ook media, en artikelen in Houding top, oligachie, en -  ploerten

Naar Houding midden I , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .

[an error occurred while processing this directive]