De Volkskrant, 20-04-2011, van verslaggever Xander van Uffelen 2011

Aandeelhouders niet om toestemming gevraagd

Nuon verhoogt salaris topman met 70 procent

Energiebedrijf Nuon heeft zonder toestemming van zijn aandeelhouders flink de portemonnee getrokken voor zijn nieuwe topman. Het vaste salaris van Huib Morelisse is met 70 procent verhoogd naar 750 duizend euro. Tevens krijgt hij 724 duizend euro als compensatie voor misgelopen inkomsten bij zijn vorige werkgever.
    Grootaandeelhouder Gelderland gaat bezwaar maken tegen de gevolgde procedure, zegt een woordvoerder van de provincie. Gelderland (22 procent van de aandelen) vindt dat de loonsverhoging aan de aandeelhoudersvergadering had moeten worden voorgelegd. Over de hoogte van het bedrag heeft de provincie op dit moment geen oordeel.
    Morelisse krijgt in de praktijk een gegarandeerde bonus. Zijn voorganger kon bij Nuon zijn vaste salaris van 440 duizend euro met bonusregelingen maximaal verhogen tot 748 duizend euro per jaar. Aangezien Nuon voor 49 procent in handen is van het Zweedse staatsbedrijf Vattenfall, mag het bedrijf volgens de Zweedse wet geen bonussen meer uitkeren. De commissarissen hebben dit opgelost door het vaste salaris met 70 procent te verhogen naar 750 duizend euro. De oude bonusregeling is zo een gegarandeerde bonus geworden.
   Bij de vaststelling van het salaris is niet gekeken naar het inkomen van zijn voorganger, zegt een woordvoerster van Nuon. Het salaris is tot stand gekomen bij de 'onderhandelingen tussen Morelisse en de raad van commissarissen'.
    Om Morelisse binnen te halen, heeft Nuon ook misgelopen inkomsten bij zijn vorige werkgever Essent gecompenseerd. Allereerst kreeg hij 224 duizend euro omdat hij drie maanden geen baan mocht hebben. Voor oude optieregelingen krijgt hij in 2010, 2011 en 2012 in totaal 550 duizend euro uitbetaald.
    Nuon meent dat het salarisbeleid niet is gewijzigd, maar dat enkel de uitvoering anders is. Gelderland betwist deze interpretatie en heeft, nadat het in december 2010 informeel werd ge´nformeerd, zijn ongenoegen kenbaar gemaakt. Op 13 mei bespreken aandeelhouders de kwestie.


Naar Houding top I, moraal , Houding top I , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]