De Volkskrant, 29-04-2011, column door Sheila Sitalsing 2011

Super Mario  

Tussentitel: Het kan best, een Italiaan aan onze centjes

Als Gerrit Zalm dood zou zijn, zou hij zich omdraaien in zijn graf. Nu kijkt hij discreet zwijgend toe hoe een Italiaan het belangrijkste baantje in Europa inpikt. Want tenzij Angela Merkel 'over mijn lijk' zegt, mag Mario Draghi (63) in oktober Jean-Claude Trichet opvolgen bij de Europese Centrale Bank. Grote eurolanden als Frankrijk en Spanje steunen hem inmiddels, net als belangrijke mannen uit kleine landen zoals Jean-Claude Juncker.

Een Italiaan! Dat volk deugt niet, althans niet in combinatie met onze centen, zo weten we sinds Zalm eind jaren negentig stampvoetend door Rome ging om te voorkomen dat die potverterende Italianen met de euro gingen meedoen.

Later ging Zalm bij DSB te Wognum werken waar ze gespecialiseerd waren in het op misdadige wijze een poot uitdraaien van klantjes, maar daarmee is uiteraard niet gezegd dat de Wognummer niet deugt, althans niet in combinatie met onze centen.

Een Italiaan daarentegen moeten we niet willen, zo begrijp ik uit de commentaren. Want in Club Med is het niet pluis. Daar smijten ze met geld en zitten ze om 10 uur 's ochtends al hikkend aan de rosť. En er zit al een Portugese vicepresident bij de ECB: de macht in 's werelds bijna-belangrijkste monetaire orgaan glijdt af naar het zuiden. Vaders, houd je dochters binnen!

Zelden zo veel kul gelezen. Boven de olijfgrens is de financiŽle crisis teruggebracht tot een simpel verhaal: ongeschoren zuiderlingen maakten er een zooitje van en wij moeten bloeden. Over incompetente Noord-Europese bankiers die de crisis mede mogelijk maakten, hoor je veel minder.

Er zijn ook mensen die iets intelligentere argumentatie tegen Draghi proberen in te brengen: hij was iets hoogs bij Goldman Sachs. Sinds de crisis kun je beter zeggen dat je klusjes voor de maffia hebt opgeknapt. Goldman hielp Griekenland tien jaar geleden met het door de tijd verspreiden van rentebetalingen over de staatsschuld, waardoor alles minder oogde. Deze, overigens legale, debt swaps zijn niet de hoofdoorzaak van het Griekse drama - dat zijn de keiharde leugens uit Athene over het overheidstekort. Niettemin is Goldman suspect.

Dat Draghi er pas in 2002 kwam werken en er heel ander werk deed, doet er niet toe. 'Misschien', zo las ik in een serieus bedoelde analyse, had hij toch iets met Griekse zwendel te maken. Misschien, ja! En misschien is hij in zijn vrije tijd seriemoordenaar en houdt hij al jaren zorgvuldig geheim dat hij aan dyscalculie lijdt. Je weet het niet.

Reuters deed voor zover ik kan nagaan als enige zijn werk en onderzocht wat Draghi deed bij Goldman. Zij vonden niets kwalijks.

Het lastige voor zij die Draghi niet moeten, is zijn glanzende cv: academische topprestaties, werkte bij de Wereldbank en in het bedrijfsleven, leidt de Centrale Bank in ItaliŽ ťn de Financial Stability Board. Hij profileert zich als Duitser dan Duits - monetair gezien althans. Verder blijft hij gelukkig een fijne Italiaan.

Toch zijn er mensen die vinden dat de enige goede ECB'er een Nederlander is (of een Duitser, dat is hetzelfde). Nout Wellink dus, die best had gewild. Je weet wel, die man die een leven lang in Nederlandse publieke dienst werkte en heerlijk lag te snurken toen Ice Save en DSB hun boeventrucs uithaalden.

Angela Merkel houdt zich stil. Een tegenkandidaat heeft ze niet. Maar het Duitse publiek - of eigenlijk Bild Zeitung - moet het goed vinden. Dan kan ook Merkel toegeven dat het best kan, een Italiaan aan de centjes.

 

IRP:   Rudolf Hess heeft bij de nazi's ook niets slechts gedaan ...


Naar Houding top I, moraal , Houding top I , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]