De Volkskrant, 18-04-2011, van verslaggever Peter de Waard 2011

Nederlandse regering mist democratische basis bij overlegorgaan

'IMF moet rol G20 krijgen'

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moet de rol van de G20 als internationaal overlegorgaan voor de economie overnemen.
Dat vindt de Nederlandse regering. Volgens staatssecretaris Frans Weekers, die minister De Jager afgelopen weekeinde verving tijdens de voorjaarsvergadering van het IMF in Washington, groeit ook bij andere landen de wil om de rol van het IMF te versterken ten koste van die van de G20.

Nederland is geen lid van de G20. Wel mocht de vorige regering steeds als gast aanschuiven. Sinds het aantreden van het kabinet-Rutte is Nederland niet meer uitgenodigd, terwijl Nederland qua grootte de zestiende economie van de wereld is en het op vier na belangrijkste exportland. Daarnaast is de financiŽle sector van Nederland in omvang de zevende in de wereld.

Buitenspel
Binnen het IMF speelt Nederland wel een grote rol. Het is daar de voorzitter van een van de kiesgroepen en maakt daardoor deel uit van het bestuur van het IMF. 'De democratische legitimatie van de G20 is natuurlijk aan de zwakke kant', stelde president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank, die ook bij de IMF-vergadering aanwezig was. 'Het is toch te gek dat je door een toevallige combinatie van landen ineens buitenspel wordt gezet.' Weekers zei dat de Nederlandse regering er op zal blijven aandringen dat 'de G20 en het IMF op zijn minst naar elkaar toe groeien'.

Weekers stelde dat andere landen, waaronder ook de huidige G20-voorzitter Frankrijk, het met Nederland eens zijn. 'Zij waren glashelder over het belang van een fusie van de G20 en het IMF, op het gebied van economische kwesties.' Volgens Weekers mist de G20 de democratische basis van het IMF, waar de meeste landen met een bestuurszetel ook een groep andere landen vertegenwoordigen. Wellink vindt dat er wat moet gebeuren. 'Gelegitimeerde instituten als het IMF moeten niet ondermijnd worden door andere verbanden, die over dezelfde zaken beslissingen gaan nemen.'

Overigens dreigt Nederland zijn bestuurszetel in het IMF te verliezen, omdat het fonds vindt dat binnen het bestuur meer plaats moet worden gemaakt voor opkomende economieŽn. Op dit moment is Europa nog oververtegenwoordigd. Nederland zou samen met BelgiŽ een kiesgroep moeten gaan leiden. Nu hebben beide landen er nog elk ťťn.
 
Naar Houding top I, moraal , Houding top I , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]