WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Houding top I: politiek en bedrijfsleven

21 jan.2008

De innige banden tussen politiek en bedrijfsleven zijn natuurlijk geen echt groot geheim. En niemand gelooft dat dit geen invloed heeft op de beslissingen die de politici nemen. Onder wat voorbeelden van die banden:


Uit: Dagblad De Pers, 11-01-2008, door Jan-Hein Strop
 
Carrière | Ex-toppolitici gewild in bedrijfsleven

Blair aan boord bij Amerikaanse bank

De Britse oud-premier Tony Blair krijgt een adviesrol bij de bekende Wall Street-bank JPMorganChase. Het is de eerste grote bijbaan voor deze vriend van Amerika.


Wat doet een wereldleider na afloop van zijn ambtstermijn? Vaak lezingen geven aan wie dat kan betalen en memoires schrijven. Al die dingen doet de Britse oud-premier Tony Blair ook, maar hij heeft er nog een interessante nevenfunctie bijgekregen: lid van de raad van advies van JPMorganChase, de op twee na grootste financiële dienstverlener van Amerika.
    Gisteren maakte de bank bekend blij te zijn met de komst van Blair, ... In dat licht lijkt Blairs geschatte compensatie van 1 miljoen dollar per jaar niet overdreven.   ...
    Blairs postpolitieke carrièrestap is geen uitzonderlijke vertoning. Toppolitici zijn zeker in het Amerikaanse bedrijfsleven gewild om hun netwerk en beleidskennis. Zo kwam Blairs voorganger John Major bij het Amerikaanse private equity-bedrijf Carlyle Group terecht als voorzitter van de Europese tak. Ander voorbeeld is Robert Rubin, oud-minister van Financiën onder Bill Clinton, die een invloedrijke positie kreeg bij de bank Citigroup. Ook oud-bondskanselier Gerhard Schröder zag de board room van binnen, toen hij eind 2005 voorzitter werd van een groot pijpleidingproject van het Russische Gazprom.
    En dan hebben wij natuurlijk Wim Kok, commissaris bij Shell, ING en TNT en internationaal gezien geen kleintje. Het wachten is nog op zijn memoires.


Uit: De Volkskrant, 29-01-2008, door Gert-Jan van Teeffelen

Accent | Nieuwe bijbaan ex-premier

Zwitserse hulp voor hypotheken van Blair


Het heeft even geduurd, maar het lijkt erop dat de Britse ex-premier Tony Blair op stoom komt met het verzamelen van lucratieve bijbanen. Hij zoekt het hierbij vooralsnog in de financiële wereld.
    Maandag werd bekend dat Blair adviseur wordt van de grootste Zwitserse verzekeraar, Zurich. De gigant verwacht van de Brit vooral raad over politiek en de aanpak van klimaatverandering in het bijzonder.
    Dit laatste zal de wenkbrauwen hier en daar doen fronsen. Blair had in de nadagen van zijn tienjarige premierschap de mond vol van het klimaat en de noodzaak tot actie, maar de reputatie van Groot-Brittannië is pover: alleen Malta en Luxemburg hebben in Europa nóg minder duurzaam opgewekte energie.
    Niet bekend is hoe hoog de jaarlijkse vergoeding is die Zurich biedt. Over het eerste adviseurschap dat de ex-premier recent aanvaardde, bij JP Morgan, doen intussen de wildste geruchten de ronde.
    De zakenbank uit Wall Street zou Blair miljoenen betalen voor het profijt van diens rijk gevulde adressenboekje. Van Blair wordt verwacht dat hij in eigen land het eerste jaar geen ex-collega’s lastigvalt met gelobby.   ...


Red.:   Een Nederlands geval:


Uit: De Volkskrant, 27-04-2011, door Yvonne Doorduyn

VVD-Kamerlid Nicolaï vertrekt naar DSM

Hij weet niets van chemie en was nooit eerder werkzaam in het bedrijfsleven. Opnieuw gooit Atzo Nicolaï het stuur radicaal om.

Drie weken geleden wist hij nog van niets, maar per 1 juni is VVD-Kamerlid Atzo Nicolaï (51) de nieuwe directeur van DSM Nederland. Hij volgt Jos Schneiders (60) op, die vanwege omstandigheden in zijn privéomgeving vervroegd met pensioen gaat.
    Nicolaï weet niets van chemie. Scheikunde als achtste vak op de middelbare school - zo ver reikt zijn kennis. Ook was hij nooit eerder werkzaam in het bedrijfsleven. Het moet DSM zijn gegaan om zijn netwerk, zowel in Den Haag als Brussel, en zijn onderhandelingsvaardigheden.    ...


Red.:    Nicolaï is natuurlijk niet zomaar een Kamerlid, maar prominent en staatsecretaris geweest.
    De volgende:


Uit: De Volkskrant, 01-06-2011, van verslaggever Wilco Dekker

Ook Ab Klink stapt de wereld van het advies in

Na Wouter Bos en Jan Peter Balkenende wordt ook Ab Klink adviseur. De voormalige CDA-minister van Volksgezondheid begint vandaag bij het strategische adviesbureau Booz & Company in Amsterdam.
    Klink (51) gaat aan de slag op zijn voormalig beleidsterrein. Hij gaat voor het adviesbureau een praktijk opzetten die adviseert over urgente vraagstukken in de zorgsector. ...


Red.:   En zelfs bezig gaan in dezelfde branch is geen punt:


Uit: De Volkskrant, 16-06-2011, van verslaggever Theo Koelé

Jack de Vries naar JSF-lobbyist

Oud-staatssecretaris Jack de Vries van Defensie wordt directeur bij Hill & Knowlton, een communicatie- en adviesbureau dat de belangen van de Nederlandse luchtvaartindustrie behartigt. De Vries is, net als de industrie, een fervent voorstander van de Amerikaanse Joint Strike Fighter (JSF) als opvolger van het F-16-gevechtsvliegtuig.
    De SP in de Tweede Kamer, die De Vries ooit Jack Straaljager Fiasco noemde, plaatst vraagtekens bij de overstap van de oud-CDA-bewindsman naar het bedrijfsleven. Hij beschikt volgens SP-Kamerlid Jasper van Dijk over vertrouwelijke informatie waarmee hij de concurrentie van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin een hak kan zetten.   ...


Red.:   Cynisch columnist Bert Wagendorp slaat de spijker op de kop:


Uit: De Volkskrant, 18-06-2011, column door Bert Wagendorp

Hill & Knowlton

Tussentitel: Ik vermoed dat Jack wel eens erotisch droomde over de JSF

Jack SF de Vries wordt directeur bij Hill & Knowlton Nederland, communicatie-adviseurs. Er is daarover enige ophef ontstaan, omdat Jack voormalig staatssecretaris van Defensie is, en Hill & Knowlton lobbyt voor de Nifarp. Dat is de vereniging van bedrijven die wil dat Nederland de peperdure JSF straaljager koopt. Daarvan weet nog niemand wat hij gaat kosten, of hij eigenlijk ooit zal gaan vliegen en – mocht dat het geval zijn – tegen wie we ermee ten strijde zullen trekken.  ...
    Het is tamelijk naïef te denken dat Hill & Knowlton Jack de Vries in huis heeft gehaald om de JSF er definitief doorheen te jassen. Hill & Knowlton heeft Jack de Vries aangetrokken, maar eigenlijk, ga daar maar gerust van uit, hadden ze hem al.


Red.:    Een gevalletje uit Engeland:


Uit: De Volkskrant, 13-10-2011, van correspondent Patrick van IJzendoorn

Minister Fox verder in het nauw door strapatsen met vriend

De Britse minister van Defensie Liam Fox ontsnapte woensdag door de Kanaaltunnel voor een werkbezoek naar Frankrijk. Voor de verandering reisde de geplaagde bewindsman zonder zijn jonge vriend, 'adviseur' en regelaar Adam Werritty. In afwachting van het onderzoek naar Fox' gedrag wordt druk gespeculeerd over diens relatie met deze 34-jarige man.   ...
    De afgelopen dagen is duidelijk geworden dat Werritty van het goede leven houdt. Net als Britse topambtenaren vliegt hij eerste klas, verblijft hij in vijfsterrenhotels en dineert hij in dure restaurants, bij voorkeur in gezelschap van zijn leermeester. Het probleem is dat Werritty geen topambtenaar is en geen duidelijke bron van inkomsten heeft. Vier jaar lang verdiende hij in totaal 100.000 euro met het leiden van The Atlantic Bridge, de denktank van Fox. Maar deze op een dekmantel gelijkende club is inmiddels opgeheven.
    Een onderzoekscommissie probeert uit te zoeken hoe Werritty al die trips heeft betaald. Eén reis is in ieder geval gefinancierd door de Australische hedgefondsmiljonair Michael Hintze. Deze voormalig Goldman-Sachsbankier staat bekend om zijn filantropie en heeft onder het motto 'des te meer je geeft, des te meer je ontvangt' een kleine drie miljoen euro gedoneerd aan de Conservatieve Partij.   ...


Naar Houding top, I , Economie overzicht  , Sociologie overzicht  , of site home .